Stanje karantene i izolacije svima teško pada, posebice rekreativcima i sportašima koji su većinu svoga vremena proveli vježbajući na otvorenom ili teretanama. Nije rijetkost kako je posljednjih tjedana sportski duh oslabio, posebice kod onih „sezonskih“ rekreativaca ili onih koji su se tek uhodavali u zdravu rutinu ponukani novogodišnjom odlukom da će se više brinuti za svoje zdravlje. Boravak u izolaciji ne znači da briga o vlastitom zdravlju treba prestati! Naprotiv, treba biti još veća!

Ostanak doma ne znači ni da je to poziv na maratonsko gledanje filmova i serija, čitanje knjiga, višesatno razgovaranje na telefon, sjedenje pred kompjuterom, simbioza sa štednjakom i uživanje u gomili nezdrave hrane. Ostanak doma ne znači pasivnost, očajavanje, beznadnost i dosadu! Nakon nekoliko dana privikavanja na novonastalu situaciju, koje je bilo potrebno svima nama, iz postojećeg stanja se trebamo truditi izvući ono najbolje. Sada definitivno nemamo izliku o nedostatku vremena! Svatko od nas u udobnosti vlastitog doma ili dvorišta, može pronaći kutak za vježbu. Ostanak u dobroj formi i kondiciji jako je važan za psihičko zdravlje, ali i za povratak života u normalu, kada se on napokon desi. Nemojte dozvoliti da vas ovo stanje vrati nekoliko koraka unatrag i uništi sav onaj trud kojeg ste do sada ulagali u tjelovježbu. Ljeto je pred vratima i ne dozvolite da ga dočekate s nekoliko „korona“ kilograma viška.

Bez obzira jeste li naviknuti vježbati u grupama ili sami, to možete i sada. Naime, preko svojih laptopa, mobitela, tableta u svakom trenutku imate pristup profesionalnim treninzima i savjetima o tome kako vježbati kod kuće. Sve je na vama! Toliko poznatih trenera i programa sada svoje znanje nude besplatno, a vas do toga dijeli samo jedan mali klik. Učinite ga i pokrenite se što prije! Ne treba vam skupa oprema i sportska odjeća kako biste održali formu. Mnoštvo stvari koje vas okružuju u vašim domovima možete koristiti kao sportske rekvizite. Ako živite u manjim mjestima ili kvartovima, uz odgovarajuću zaštitu uvijek možete prošetati ili otrčati kvartom. Koronavirus je zatvorio teretane, ali trčanje, šetnja i vožnja biciklom još uvijek su sigurne mogućnosti vježbanja. Bitno je da držite propisani razmak i da s obućom koju ste nosili van ne ulazite u kuću. Ako ste pak u potpunoj izolaciji, iskoristite prednosti toga i uživajte u treningu po vlastitom režimu.

Pustite omiljenu glazbu, prigušite svjetla i nađite neki on line trening. Zahvaljujući tehnologiji ne morate vježbati sami. Umrežite se sa svojim trenerom, ekipom s treninga ili boljom polovicom i vježbajte zajedno! Tako ćete nastaviti održavati socijalne kontakte, ali i dobru formu. Iskoristite vrijeme kod kuće kako biste istražili neke nove treninge, možda se okušali u jogi ili plesu. Ples je izuzetno zdrava i kreativna rekreacija jer tada upotrebljavate različite dijelove tijela na pravilan način, tj. svi se živci, mišići, zglobovi i ligamenti kreću u istom ritmu. Bitno je da ste aktivni svaki dan u tjednu, minimalno pola sata. Ne samo da nam redovita tjelesna aktivnost može pomoći da se nosimo sa stresom i anksioznošću koje mnogi od nas osjećaju, već kreiranje zdrave rutine može pomoći održati naše tijelo u balansu koji je sada poljuljan. Ne morate ići u teretanu da biste se znojili!
Sjetite se svoje kućne bicikle koja vam već godina služi kao nešto na što vješate robu. Iskoristite bakse mlijeka kao utege, napunite bočice vodom ili pijeskom, koristite lastik umjesto gume, odgurujte se o zidove i namještaj i naučite koristiti težinu i otpor vlastitog tijela.

Okrenite se virtualnoj rekreaciji i iz ovog „nesretnog“ vremena izvucite ono najbolje za vas! Ako vam treba motivacija, samo se sjetite kineskog atletičara Pan Shancua koji je istrčao maraton u vlastitom dnevnom boravku. #Ostanite doma i vježbajte!