hrana, mišići, oporavak nakon treninga, prehrana, spavanje, trening, vježbanje, zdrava prehrana

Naslov možda podsjeća na neku od narodnih poslovica ili dalmatinsku šalu, ali u njemu ima istine koliko i u onoj tko prvi njegova djevojka. Naime, svaki fizički napor, pa tako i vježbanje, iscrpljuje naše tijelo, a mi smo takvu iscrpljenost spremni ignorirati posebno ako „preko noći“ želimo postići rezultate. Brže, bolje i više u slučaju kontinuiranih treninga ne mora nužno donijeti dobre rezultate. Naprotiv, može vam se obiti o glavu. Ako smo već spremni  zatražiti dan bolovanja nakon napornog poslovnog perioda, zašto ga ne bismo uzeli i nakon treninga?

Teško je reći koliko treba trajati odmor nakon treninga. Uz dob, prehranu i stres jedan od važnijih čimbenika određivanja duljine odmora je fizička sprema. Ako ste početnik u bilo kakvoj vrsti vježbanja vašem će tijelu u početku biti potreban dulji odmor između treninga, dok oni koji su u kontinuiranoj formi mogu svoju snagu povratiti stankom od dva dana nevježbanja tjedno. Kako uopće znati da vam je odmor potreban? Odgovor je jednostavan: tijelo će samo reći! Vaša sportska izvedba će iz treninga u trening postajati sve lošija, bolovi i upale sve češće, a vi ćete se nakon treninga osjećati kao da vas je zgazio vlak. Ako ste se prepoznali u nečem od navedenog znači da vaše tijelo vapi za odmorom. Ta je potreba veća ako kontinuirano trenirate iste mišićne skupine. Takve bi osobe između treninga trebale odmarati najmanje 48 sati. O kakvom odmoru govorimo? More, zgodna tijela, hrpa koktela i sve četiri u zrak…Nikako! Sportski odmor ne podrazumijeva izležavanje i konzumaciju hrane zbog koje ste prethodnih dana ostavljali dušu trčeći trakom. Govorimo o aktivnom odmoru koji uključuje šetnju, istezanje, lagani jogging i sl. Kako za vrijeme treninga, tako i za vrijeme odmora, pijte dovoljno vode, alkohol svakako izbjegavajte! Ako je vaš urin u satima nakon vježbanja taman tijelo je dehidrirano, a takvom tijelu potreban je duži oporavak. Pijte oko 2-2,5 dl vode svakih 15 minuta vježbanja. Spavajte, spavajte i opet spavajte! Tijekom tog procesa tijelo proizvodi hormon koji pospješuje rast mišića. Ako uspijete naći vremena za  „Ubiti oko“ i u popodnevnim satima, vaše tijelo i mišići bit će vam jako zahvalno na tome. Protiv umora i boli često se borimo tabletama. Slažemo se, veće ozljede i boli zahtijevaju farmakološki tretman, ali ne baš sve. Maknite analgetike iz vidokruga i uronite tijelo 10 minuta u hladnu kupku. Začinite hranu kurkumom ili đumbirom, okrenite se prirodi!

Želudac ne smije biti prazan ni za vrijeme odmora ni za vrijeme treninga. Proteini svuda, proteini oko nas! Jedite ih ujutro, prije spavanja, prije treninga…  Idealan omjer ugljikohidrata i proteina iznosi 4: 1 te biste ga u roku od 30 minuta od završetka aktivnosti unijeti u tijelo. Istraživanja pokazuju da time pomažete vašem tijelu da obnovi i uskladišti potreban glikogen. Počastite se čokoladnim mlijekom! Zdravi smoothie,  različiti sportski napitci, energetske pločice i druge lako probavljive namirnice kao što su banane ili smokve moraju postati neizostavni na vašim jelovnicima. Ispuni mišićima glazbenu želju! Relaksirajuća glazba, glazba s polaganim tempom pospješuje odmor nakon treninga, snižava krvni tlak i usporava otkucaje srca. Počastite se masažom na podu vlastitog doma! Nabavite roler od pjene i uživajte u samomasaži koja pomaže u razbijanju nakupljenih čvorića i ubrzava oporavak.

Sada kada smo vas dovoljno odmorili požurite do dečka/djevojke. Samo hrabro, odmorni uvijek stižu prvi.