Kako dani postaju kraći i hladniji, tako naša želja za ostankom kod kuće raste. Manje se krećemo, družimo, više jedemo i postajemo sve nezadovoljniji. Čak i oni najzagriženiji vježbači zbog hladnoće izgube motivaciju. To nije ništa čudno jer hladnoća i tmurno vrijeme utječu na naše raspoloženje, pa su i treninzi naporniji. Sve je stvar discipline!

Stoga, ako vam se teško pokrenuti samima, dogovorite zajedničko treniranje s voljenom osobom ili prijateljem. Udvoje će se lakše pronaći motivacija. Najvažnije je da zimu ne provedete sakupljajući prašinu na kauču, već da svoje tijelo ojačate, povećate otpornost na viruse i prehlade i popravite raspoloženje! A kada dođu topliji dani, sigurno vam neće biti žao što ste često znali cvokotati na putu do teretane ili što ste smogli snage za trening na otvorenom. Ako vam se pak ne izlazi na hladan zrak, vježbati možete i kod kuće.

Za svaki problem postoji rješenje! Za početak si kupite nešto od zimske sportske odjeće: tenisice za vježbanje na otvorenom, duks, jaknu ili tajice. Nove krpice zasigurno će vas izvući iz kuće, jer em ih želite isprobati, em ih želite pokazati drugima.  Možete se priključiti i nekom novom grupnom treningu, želja za istraživanjem i postavljanjem novih ciljeva treninga, kao i upoznavanje novih ljudi, sigurno će djelovati poticajno. No, sve to ne može zasjeniti dobre stvari koje donosi zimsko treniranje. Ako pak bolujete od kroničnih bolesti dišnog ili kardiovaskularnog sustava, za vrijeme hladnijih dana poželjan je predah i što manje naprezanje, a za vas sve ostale izlika nema!

Vježbanje zimi jača imunološki sustav i jača naše srce. Hladno vrijeme prisiljava tijelo na naporniji rad tijekom treninga, a to vrijedi i za kardiovaskularni sustav, pa tako srce teže pumpa krv i zapravo trenira. Povećan je protok krvi i cirkulacija do svih arterija i vena. Vježbanjem pobjeđujemo već spomenutu depresiju i tzv. zimski bluese. Zbog manjka svjetla i lučenja hormona endorfina zimi i nismo baš najsretnije osobe na svijetu.

Znanstveno je dokazano kako tjelovježba i dobar trening mogu biti četiri puta učinkovitiji od uzimanja antidepresiva.

Treninzi u malo ekstremnijim uvjetima, kao što su zimski, svakako će povećati vašu tjelesnu kondiciju i izdržljivost. Ako se pripremate za nekakav proljetni maraton ili osvajanje planinskog vrhunca, zimski trening će biti idealan kako biste došli u željenu formu. Vježbanje na hladnoći sagorijeva i više kalorija jer se tijelo trudi zadržati toplinu dok se kalorije i masti tope. Također se manje borimo sa znojenjem i neugodnim mirisima. Ovakvim treninzima povećate ćete svoju mentalnu snagu, boravak u prirodi napravit će svojevrstan detoks vaših misli, a svakako ćete se i bolje osjećati u vlastitoj koži jer ćete izgubiti i nakupljene blagdanske kilograme. Ipak izlaganje hladnoći nije nimalo bezazleno. Prilikom takvih treninga morate imati adekvatnu opremu i reagirati na najranije simptome drhtavice, ozeblina ili pothlađivanja. Zlatno pravilo svake fizičke aktivnosti, a posebice one zimske je dobro zagrijavanje kojim ćemo mišiće i zglobove pripremiti na akciju. Vaše tijelo će sigurno doživjeti šok kada iz toplog doma izađete van stoga ga trebate pripremiti na to.

Bilo da odaberete trening u zatvorenom ili u prirodi, vaše će vam tijelo biti zahvalno tijekom cijele godine. Probudite se i krenite!