Proljeće se budi a s njim i naša savjest, pojeli smo previše sarmi ove zime vrijeme je da se otopimo i mi i snijeg. U ovo vrijeme teretane su krcate, vaš trener nema vremena da vas ugura u svoj raspored jer kreće velika seoba naroda s kauča na plaže! Svima nam je poznat onaj nalet motivacije kad u kratkom roku želimo velike rezultate, s prvim treningom odmah dižemo sto na benchu, pretrčimo sedam kilometra za pola sata i onda zbog upale mišića hodamo kao po jajima.  Kao i obično zagrizli smo prejako, preforsirali svoje tijelo i zaboravili najvažnije, a to je da tijelu treba priprema!

You need to stretch!!!

Razgibavanje je jednako važno kao i cijeli vaš trening. Znam koliko možemo biti lijeni, ali naše tijelo pamti, i ovdje kao u mnogo drugih slučajeva vrijedi ona stara, bolje spriječiti nego liječiti. Naše tijelo zahtijeva brigu i pozornost. Jako mnogo vremena potrošimo na organizaciju dobrog treninga, razmišljamo o vježbama koje trebamo napraviti kako bi na primjer, brže trčali, ili ojačali trbušni zid, razvili jača prsa, povećali sveukupnu snagu i izdržljivost svog tijela, ali razgibavanje stoji iza kulisa cijelog ovog procesa. Razgibavajući se pomažemo našem tijelu da uistinu postane jače, mišičavije, brže i fleksibilnije. Razgibavanje je predigra koju ne bi smjeli preskočiti.

Ovisno o vrsti treninga i njihovoj jačini, biramo i vrstu razgibavanja. Nije za svaki trening isti i tijelo vam često samo pokaže što mu treba. Kad radite određeno razgibavanje, često ćete naći određenu točku ugode i znat ćete da radite pravu stvar. A ako ste potpuni početnik u razgibavanju u nastavku vam nudimo par savjeta kako bi se što bolje razgibali i pripremili svoje tijelo za trening.

Kao i sve na ovom svijetu i fitness je disciplina sklona velikim promjenama. To je struka koja napreduje i svakim danom donosi novitete kako bi vaše tijelo bilo što zdravije a vaši treninzi što bolji. Nekad se vjerovalo da je takozvano statičko razgibavanje sasvim dovoljno kako bismo dobro ušli u trening,  međutim u posljednje vrijeme se ta praksa izbjegava. Ono što preporučuje većina trenera je foam rolanje prije svake aktivnosti. Rolanje je vrsta masaže za koju vam ne treba maser već roler kojeg sada posjeduje svaka teretana. Tako pospješujete protok krvi i povećavate fleksibilnost mišića, a često razbijate i upale od prošlog treninga naslanjajući upaljeno mjesto na roler, i sve to u trajanju do pet minuta. Nakon rolanja preporučuju se dinamične vježbe kako bi se tijelo zagrijalo za ostatak treninga. To su vježbe poput iskoraka, vježbe za fleksibilnost kukova, vježbe za pokretanje trbušnih mišića, te vježbe za razgibavanje zglobova, vježbe koje će vam ubrzati rad srca kako bi se što kvalitetnije razgibali.

Razgibavanje moramo shvatiti ozbiljno, put do snažnog i zdravog tijela je dug, a kako bismo do cilja stigli zdravi i bez ozljeda, moramo se rastezati.