dehidracija, trening, treninzi na otvorenom, vježbanje, vježbanje ljeti, zdravlje

Vježbanje je proces koji traje svih 365 dana u godini, ali postoje i ona razdoblja u kojima se i taj dio naše svakodnevice mijenja. Stoga, kada dođe ljeto, nemojte vaše omiljene tenisice za trening odložiti negdje sa strane da sakupljaju prašinu dok ne zahladi! Vježbajte i dalje još strastvenije i u još ljepšem ambijentu. Bilo da ste u planinama, na širokoj ravnici ili uz toplo plavo more, ljetna je rekreacija imperativ!

Baš kao hladna zima i vrelo ljeto ima svoja pravila, posebice za one koji vole vježbati na otvorenom. Kada se živa na termometru podigne, vaš intenzitet vježbanja se treba smanjiti, barem prvih 10-ak dana dok se tijelo ne privikne na novonastale klimatske uvjete. Nakon što probijete led, u ovom slučaju toplinski val, vaše će tijelo iz dana u dan biti sve spremnije i otpornije na vremenske „nepogode“ i vratiti se u onaj uhodani tempo vježbanja koji održavate tijekom cijele godine. Do tada se pridržavajte nekih pravila kako biste izbjegli ono od čeka svaki sportaš ljeti strahuje – toplinski udar. Toplinski udar je skup simptoma koji može dovesti i do smrti. Iako je jako sličan sunčanici ne mora nastati zbog posljedica izlaganja suncu. Naime, zbog povišene tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da temperaturu održi u normalnim granicama, osoba gubi svijest, tlak postaje sve niži, a puls sve neprimjetniji.

Koža je topla, suha i crvena, a zbog visoke vlage u zraku znojenje, koje prirodno hladi organizam je otežano. Nemojte se zavaravati misleći kako se to vama ne može dogoditi! Čak i organizam koji je u dobroj formi na 40 stupnjeva nije imun na vrućinu. Dva su velika neprijatelja vježbanja ljeti: dehidracija i nizak tlak, pa im moramo doskočiti pridržavajući se nekoliko pravila. Za početak vrijeme vježbanja rezervirajte za rano jutro i kasnu večer kada sunce nije visoko i u punom sjaju.

Ako vaš trening  traje manje od 90 minuta sa sobom ponesite litru i pol vode, a ako se planirate zadržati i dulje onda se oboružajte s još tekućine i ponekim energetskim napitkom. Vodu konzumirajte svakih 15 minuta treninga. Svakako izbjegavajte kavu i alkohol prije treninga jer ćete njihovom konzumacijom dodatno potaknuti gubitak tekućine iz organizma.  Prije svakog treninga ne zaboravite se istegnuti.

Mišići se ljeti brže grče, stoga je istezanje prijeko potrebno. Zaštitite tijelo od sunca zaštitnim faktorom, sunčanim naočalama oči, a glavu nekom od trendy šilterica. Trenirajte u sintetičkoj odjeći, te izbjegavajte čisti pamuk koji upija znoj i uzrokuje sljepljivanje odjeće za tijelo. Nemojte se forsirati. Slušajte svoje tijelo i prilagodite mu intenzitet vježbi. Smanjite broj ponavljanja i kombinirajte više vrsta vježbi. Iskoristite okoliš koji vas okružuju. Neka stvari iz prirode postanu vaši rekviziti za vježbanje. Ponesite voće sa sobom i njime se okrijepite nakon treninga, a kod kuće se relaksirajte tuširanjem mlakom vodom ili ako ste negdje na moru iskoristite ga za noćno kupanje i pokoju završnu vježbu u vodi.

Ne zaboravite na blagodati plivanja i treninge u moru. Ako pak ljeti ne volite vježbati na otvorenom klimatizirane teretane ili vlastiti dom idealna su mjesta za vas. Gužva će biti manja nego u zimskim danima, a i temperatura će umanjiti znojenje i mogućnost toplotnog udara. Ako ste pak jedan od sretnika kojemu je dostupan bazen, fitness u vodi idealan je trening za cijelo tijelo. Godišnje doba ne mijenja ništa, svako od njih ima svoje čari kad je u pitanju rekreacija, ali ljeto je ipak posebnije od svih! Iskoristite ga najbolje što možete!