Kako biste razumjeli prednosti ubrzanog metabolizma, morate razumjeti što je zapravo metabolizam. Metabolizam je proces u tijelu živih bića tijekom kojeg se događa pretvorba kalorija iz hrane u energiju. Kod pojedinaca s ubrzanim metabolizmom, pretvorba hrane je prilično brz proces za razliku od onih čiji je metabolizam relativno spor. Nemojte misliti kako je ubrzani metabolizam povezan isključivo s mršavljenjem i sagorijevanjem masnih naslaga. Radi se o puno više stvari korisnih za naš organizam. U nastavku teksta upoznajte se s nekima od njih:
– Normalni metabolizam može proizvesti dovoljno energije potrebne za obavljanje tjelesnih funkcija te očistiti tijelo od toksina koji su se izgradili u tijelu putem znojenja i mokrenja. Spori metabolizam dovodi do nakupljanja toksina u tijelu, slabi cirkulaciju krvi te utječe na sporo funkcioniranje unutarnjih organa. Samim time stvara idealne uvjete za nakupljanje viška masnih naslaga. Ovdje do izražaja dolazi prednost ubrzanog metabolizma koji vrši detoksikaciju tijela te smanjuje nakupljanje neželjenog masnog tkiva.
– Krv je odgovorna za mnoge procese koji se događaju u tijelu. Veća stopa metabolizma podrazumijeva bolju učinkovitost cirkulacije krvi u tijelu. Ovo se točnije odnosi na tople ruke i noge, lakšu apsorpciju hranjivih tvari, više energije i sl.

Kako ubrzati metabolizam:
– Jedite ribu: ribe koje su bogate omega 3 masnim kiselinama poput lososa, haringe i tune idealne su u ubrzavanju metabolizma. Omega 3 masne kiseline uravnotežuju šećer te reguliraju metabolizam.
– Pijte zeleni čaj: zeleni je čaj od davnina poznat kao izvrstan antioksidans, no nova istraživanja su pokazala da njegov aktivni sastojak katehin može ubrzati metabolizam.
– Sljedeći put kad budete vježbali, plivali ili čak hodali povećajte intenzitet kojim vježbate/plivate/hodate ili udvostručite broj ponavljanja. Korištenje ove strategije vježbanja pomoći će vam da konzumirate više kisika , a u isto vrijeme da sagorijevate više masnih naslaga.
– Redovno doručkujte: za doručak uvijek pojedite hranjiv obrok poput jaja, zobenih pahuljica i sl. Doručkujte netom nakon što ste ustali iz kreveta, jer upravo to budi vaš metabolizam.
– Jedite organsku hranu: ako se dvoumite o tome hoćete li kupovati organsku hranu ili ne, sljedeća izjava može utjecati na donošenje vaše odluke. Voće, povrće i žitarice koje su uzgojene bez pesticida i ostalih dodataka ubrzavaju sagorijevanje masnoća i ne izlažu vašu štitnjaču toksinima, što često zna biti slučaj ako više preferirate hranu s kojekakvim dodatcima. Neorganski proizvodi na neki način blokiraju vaš metabolizam i ometaju rad štitnjače koja ima veliku ulogu u reguliranju intenziteta metabolizma u vašem tijelu.
– Vaše tijelo sporije probavlja proteine od masnoća ili ugljikohidrata, tako da se duže osjećate sitim,osobito ako ste proteine konzumirali za doručak. S obzirom na to da je tijelu potrebno više vremena za probavljanje proteina, nego masnoće i ugljikohidrata, vaše tijelo troši više energije apsorbirajući hranjive tvari u prehrani proteinima.

Kao što ste mogli pročitati, postoje značajne prednosti ubrzanog metabolizma u odnosu na njegov sporiji intenzitet. Bolja cirkulacija krvi, bolji rad srca i krvnih žila te redovnije uklanjanje masnih naslaga te detoksikacija organizma. Načini na koje možete ubrzati rad svog metabolizma uglavnom se odnose na promjenu prehrambenih navika i na učestalije vježbanje. Kretanje je osnovni čimbenik koji utječe na intenzitet metabolizma.

CategorySavjeti