Vaš način prehrane, vaš stav te učestalost vježbanja i bavljenja sportom utječu u jačanju vašeg imunološkog sustava i sprječavanju bolesti.
Prva linija obrane odnosi se na zdrav način života. Slijedeći opće zdravstvene smjernice, najbolji je korak koji možete poduzeti kako biste prirodno održavali vaš imunološki sustav snažnim i zdravim. Svaki dio vašeg tijela, uključujući i vaš imunitet, bolje funkcionira kada je zaštićen od utjecaja okoline i potkrijepljen zdravim životnim strategijama kao što su:

– Dovoljna količina sna: nedostatak sna i opterećenje stresnim situacijama povećavaju razinu hormona stresa, kortizola, koja utječe na slabljenje imuniteta.

– Izbjegavanje duhanskog dima: to potkopava osnovnu imunološku obranu i povećava rizik od bronhitisa i upale pluća, ali i infekcije srednjeg uha kod djece.

– Pijte manje alkohola: pretjerana konzumacija alkohola narušava vaš imunitet i povećava osjetljivost na plućne infekcije.

– Jedite dovoljno voća, povrća, sjemenki i orašastih plodova, jer one daju vašem tijelu hranjive tvari koje su potrebne za kvalitetan i uspješan rad vašeg imunološkog sustava. Da biste se zaštitili od virusnih infekcija preporučuje se svakodnevna konzumacija do 80 grama badema koje možete ubaciti u svakodnevne obroke. Istraživanja su pokazala da tvari u bademima poboljšavaju sposobnost bijelih krvnih stanica da detektiraju viruse, ali i da spriječe njihovo širenje po cijelom tijelu. Malo badema u obrok od žitarica ili zobenih pahuljica idealna je kombinacija za držanje virusa podalje od vašeg organizma.

– Hvatajte sunčeve zrake: sunčeva svjetlost pokreće proizvodnju vitamina D. Preko ljeta, 15-ak minuta na suncu svaki dan sasvim je dovoljno. Niska razina vitamina D povezuje se s većim rizikom od infekcije dišnog sustava. Istraživanja su pokazala da veća količina vitamina D kod djece smanjuje rizik od gripe.

– konzumiranje češnjaka: češnjak je antimikrobno sredstvo širokog spektra te uvelike ojačava vaš imunitet. Budući da toplina deaktivira ključni aktivni sastojak u češnjaku, dodajte ga hrani neposredno prije posluživanja. Mnogo drugog povrća također se može dodati svakodnevnim obrocima. Slatki krumpir i mrkva idealni su u borbi protiv zaraze. Bogati su beta karotenom koji ima protuupalno djelovanje te povećava proizvodnju bijelih krvnih stanica. Ostali snažni saveznici koji jačaju imunitet su čili papričice, shiitaki gljive i đumbir.

– Redovno vježbanje: vaš imunološki sustav reagira na vježbanje proizvodnjom većeg broja krvnih stanica koje napadaju bakterije. Što više vježbate redovno, dugotrajnije su pozitivni rezultati. Istraživanja su pokazala da osobe koje umjereno vježbaju pet do šest puta tjedno obolijevaju upola manje od prehlada i upala grla za razliku od onih koji ne vježbaju redovno ili uopće.

– Konzumiranje ribe: masne ribe kao što su sardine, haringa i skuše sadrže bjelančevine bitne za izgradnju stanice koje se bore protiv virusa i bakterija. A masne omega 3 kiselina reguliranju i pomažu funkcioniranje imunološkog sustava. Kada je tijelo izloženo bakterijama, akutna upala prvi je odgovor tijela. No omega 3 kiseline smanjuju proizvodnju upalnih spojeva i povećavaju proizvodnju protuupalnih lijekova čime se potiče brži oporavak organizma.

Za jačanje imuniteta neminovno je održavanje higijene odnosno redovno pranje ruku prije jela. Normalna tjelesna težina također može pridonijeti boljem funkcioniranju imunološkog sustava kao i mjerenje i kontroliranje krvnog tlaka, koji se često uzima kao dobar pokazatelj pravilnog funkcioniranja organizma.

CategorySavjeti