biciklizam, gimnastika, grupni treninzi, joga, pilates, prehrana, sport, stres, teretana, vježbanje

Svaka od nas željela bi čuti kako je poput starog vina ili kako se zadnjih 10-ak godina nije nimalo promijenila. Rijetke sretnice koje dobivaju takve komplimente, rođenjem su dobile i dobru genetiku, dok mi ostale moramo posao odraditi same.  S obzirom na sve što nam život nosi, to nije nimalo lako. Važni događaji poput ljubavi, menstruacije, braka, poroda, zaposlenja, odgoja djece i sl., na nama ostavljaju neizbrisiv trag. Možemo li doskočiti tim utjecajima i pronaći eliksir mladosti?  

Dvadesete godine, osim što brzo prođu, za ženu su tjelesno i najaktivnije godine. Tada smo željni ljubavi, avantura i eksperimentiranja. Vježbamo strastveno, potpuno predano, često mijenjajući discipline i ritam. Triatlon, penjanje, ekstremni sportovi…sve je dobrodošlo.
Prštimo energijom i jednostavno je negdje trebamo ispucati. Ne razmišljamo o starosti i mislimo da ćemo zauvijek ostati tako mladi, čvrsti u slim trapericama broj 36. Nećemo, iako će nam naše tijelo biti zahvalno na svim aktivnostima kojima smo se bavili tada.

Mišićni tonus stvoren u ovoj dekadi prenosimo u 30-e koje su zadnji rok da ga pojačamo. U 30-ima počinju prvi ozbiljniji problemi. Tijelo je više izloženo stresu, a mi ga forsiramo do krajnjih granica, posvećeni smo svima osim sebi. Obitelj i posao su na prvom mjestu. Vrijeme za vježbu i odmor ne postoji, a sjedilački način života donosi kilogrami i celulit.
Savjetujemo da ubacite u nižu brzinu, pogledate svoje tijelo u ogledalu. To je vaše tijelo i nećete imati priliku dobiti novo, niti ćete ga imati priliku odvesti na čaroban servis koji će izbrisati bore, poravnati trbuh ili podignuti stražnjicu. To morate sami. Nađite vremena za sebe!

Ako se još uvijek osjećate poletno kao u 20-ima, nastavite istim ritmom, u suprotnom se pridružite grupnim treninzima.
Upišite box, pilates, jogu i izbacite stres koji pogoršava vašu kožu, PMS i težinu. Vozite bicikl sa svojim mališanima. Provodite vrijeme u prirodi.
Budite aktivni. Kako ste u ovim godinama jako podređeni vremenu pronađite brz, ali učinkovit trening. Fokusirajte se na vježbe koje istovremeno djeluju na više mišićnih skupina. Pazite na prehranu i kuhajte češće. Ovo su godine u kojima još uvijek stignemo prevenirati osteoporozu i utjecati na gustoću kostiju.

Tada se pojavljuju i prvi znakovi starenja. Primjerice lice se sužava, manjak kolagena ga čini pravocrtnijim i mršavijim. Vježbajte lice, masirajte ga, napravite piling od sastojaka koje imate u kuhinji. I libido se mijenja. Zbog hormonskih poremećaja i stresnog načina života libido opada. Vježbe, unos omega 3 kiselina i vitaminskih pripravaka mogu ga stimulirati.

Četrdesete godine donose malo usporeniji tempo života, ali razina stresa i obaveza ne opada. Metabolizam je usporeniji, mišići brže gube masu i mast se počinje skupljati oko vitalnih organa. Estrogen opada, kao i fizička aktivnost. Možda nećete biti u stanju izvoditi iste vježbe i duljinu treninga kakve ste mogli prije nekoliko godina, ali nemojte odustati.
Ovo je ključno razdoblje koje priprema vaše tijelo za treću dob. Treća dob, odnosno 50-e, ženskom tijelu donose još jedan šok – menopauzu. Nerijetko je da se pojavi i u 40-ima. Menopauza potpuno mijenja naše tijelo. Sve one pluseve koje je menstruacija donijela u pubertetu poput visokog libida i plodnosti, menopauza odnosi. Razdražljive smo, hormoni divljaju, a energije nema nigdje.

I tad se nemojte predati. Vježbajte! Nabavite prostirku i vježbajte kod kuće uz televizor. Trčite, plivajte, brzo hodajte. Uključite se u planinarsko društvo. Uživajte u svojim zlatnim godinama i aktivnim životom bolničke čekaonice zamijenite prirodom ili dvoranama. Naučite se nositi sa starenjem. Zavolite tijelo baš takvo kakvo je, ali ga i čuvajte. U ovom razdoblju smo sklonije ozljedama. Naši zglobovi su sve slabiji. Kad je vježbanje u pitanju  u 50-im je najvažnije istezanje. Ono će zadržati mišićnu fleksibilnost.
Trudite se šetati barem pola sata dnevno, upišite medicinsku gimnastiku i u zimske dane plivajte u bazenu. Ako budete slušale svoje tijelo i nađete vremena za vježbu garantiramo vam zdraviju, sretniju i energičniju starost. Zdravo tijelo i duh ne poznaju granice.

Počastiti se članarinom u teretani za 55. rođendan ne mora biti toliki bauk!