brzina trčanja, kako trenirati, maraton, polumaraton, sport, trčanje, trening

Živimo u vremenu gdje je fizička aktivnost postala dio zdravog i balansiranog života. Koliko puta na feedu svog Facebooka vidite nekog prijatelja iz osnovne koji evo u dva mjeseca trči već treći polumaraton? Iz godine u godinu raste broj ljudi koji se odlučuju za rekreativno trčanje, sve je više škola trčanja, a nasipi i parkovi su, u ovo toplije doba godine, puni rekreativaca. Početak je najteži, ali jednom kad vas trčanje uzme nema stajanja. Zarazno je i poprilično zdravo, ako trčite kako treba. No kako postati bolji, odnosno brži, i kako popraviti svoju brzinu?

Ako je ovo doba godine kada ozbiljno razmišljate o trčanju kao svojoj glavnoj sportskoj aktivnosti, bitno je upamtiti, da kao i sa svakim sportom, treba krenuti polako i oprezno, prije nego li poželite otrčati bilo kakav polumaraton ili ozbiljniju trku. Tijelo iziskuje pripremu kao  kod svakog sporta. Svaki malo ozbiljniji trener ili trkač reći će vam da prije nekih ozbiljnijih priprema, minimalno šest mjeseci morate trčati ili joggirati nekoliko puta tjedno, u laganom ritmu. Razlog je sasvim jednostavan, morate naviknuti svoje tijelo, kosti, zglobove, mišiće i pluća na trčanje. U tom periodu razvijanja svog tijela spoznajete svoje granice, vidite kako vaše tijelo reagira na određenu kilometražu i brzinu, na traku ili trčanje van. Ako se u ovom periodu zaljubite u trčanje, a vaše tijelo bude dobro reagiralo, onda može početi s povećanjem brzine i realiziranjem ozbiljnijih trkaćih ciljeva.

No, moramo odmah biti iskreni s vama, 50% stvari se može znatno popraviti treningom, ali preostalih 50%  stvari čini genetika. Stoga ako niste rođeni kao Usain Bolt, teško da ćete jedan i postati, ali prostora za napredak uvijek ima. Ovo je uistinu kompleksan proces, mnogi profesionalni sportaši, bez genetski dobrih predispozicija, jako puno vremena troše na treninge povećanja brzine. Najbolji način za povećanje brzine trčanja je tzv. intervalni trening i rad na što kvalitetnijoj mehanici trčanja. Proces je vrlo jednostavan: naizmjenično trčite brzo, pa sporo, odnosno nakon odgovarajuće brzo otrčane dionice, ubacujte onu sporiju u kojoj vam se tijelo oporavlja, tzv. regenerativna dionica. Na ovaj način povećavate brzinu trčanja i popravljate svoju fizičku formu. Osim ovog atletskog treninga jako bitnu ulogu igra prehrana, te rad na snazi nogu. Neće odmoći ako posvetite malo više vremena vašim gluteusima ali i čvrstini trbušnog zida, jer često koljena stradavaju baš zbog nerazvijenosti ove mišićne skupine. Nadamo se da će vam naši savjeti pomoći i da ćete s vremenom trčati brzinom Flash Gordona!