Svako ljudsko biće odgovorno je za svoje zdravlje. Uobičajeno je da uvijek razmišljate o fitnessu kad god vidite isklesanog Apolona sa six-packom negdje na plaži. To može biti gimnastičar, sprinter, nogometaš ili čak dizač utega. Prvo pitanje koje vam pada na pamet jest što je fitnes odnosno kondicija i kako ju možete steći. Brojni sportaši uglavnom primjenjuju tzv. HIIT (HighIntensity Interval Training) odnosno intervalni trening visokog intenziteta kako bi postali spremniji i snažniji, odnosno kako bi postigli određenu razinu kondicije. Fizička kondicija je stanje spremnosti. Postoje dva vida kondicije; u početku je kondicija smatrana sposobnošću provođenja svakodnevnih aktivnosti i akcija bez iscrpljenosti organizma, a danas je njezina važnost u tome u kojoj je mjeri tijelo učinkovitije i spremnije za rad te odgovor pojedinca u hitnim situacijama.

Iako još mnogi zasigurno nisu svjesni koliko je fizička spremnost (kondicija) važna u svakodnevnim životima, u nastavku teksta navest ćemo neke učinkovitije načine dobivanja kondicije.

Definirajte vlastite ciljeve: iako znamo da um ne može biti mišić, vrlo je važno da ga učvrstite i razvijate sposobnost razlikovanja uspjeha od neuspjeha osobito onda kada govorimo o ostvarivanju vaših ciljeva. Ako vaš um to ne može razlikovati, trebali biste se potruditi barem ga držati na pravom putu. Vrlo je važno pratiti promjene u vašem tijelu i organizmu tijekom vježbanja odnosno stjecanja kondicije. A to je moguće samo ako imate dobar pristup uma.

Podijelite vježbu u manje korake: teško je snositi se sa svim vježbama odjednom osobito kad ste novi u ovome. Kako biste izbjegli što izraženije prilagođavanje novim stvarima, važno je podijeliti vježbe u male i jednostavne korake. Na primjer, za početak možete samo početi hodati, kasnije možete izmjenjivati brzinu i tempu hodanja i hodati u intervalima. Kada postignete malo bolju formu, slobodno možete dodati neke dodatne zadatke za vježbu.

Održavajte svoju prehranu: pravilna prehrana je iznimno važan dio stjecanja kondicije, no mnogi to ne shvaćaju ili namjerno ignoriraju. Ako želite savršeno tijelo i visoki stupanj fizičke spremnosti, obavezno trebale paziti što sve jedete i unosite u organizam. Više konzumirajte povrće i zelenilo, osobito navečer kako biste smanjili dodatne masti iz vašeg organizma.

Provjeravajte vaš dnevni napredak: svakodnevno provjeravajte vaš napredak. To je dobra i korisna navika koja vam može pomoći da se relativno brzo oporavite od prošlih pogrešaka. To možete činiti jednostavnim mjerenjem obujma struka ili praćenjem vlastitih fotografija.

Jednom kada ste stekli određenu razinu kondicije, iznimno je važno održavati je. To možete činiti na sljedeće načine:

Redovno istezanje: preporučujemo 20 – 30 minuta istezanja najmanje dva do tri puta tjedno. Nakon svake vježbe obavezno istegnite određenu skupinu mišića koju je vježba obuhvaćala.

Kardiovaskularne aktivnosti: preporučujemo vam da najmanje 30 minuta izdvojite za tjelesnu aktivnost umjerenog do jakog intenziteta te joj pristupate pet dana u tjednu. Možete se odlučiti i za dvadesetominutne intenzivne fizičke aktivnosti tri ili više dana tjedno. Nakon određenog perioda slobodni ste povećati tempo i intenzitet vježbanja, osobito ako težite još većem stupnju fizičke spremnosti. U suprotnom, redovno provođenje navedenih vježbi dostatno je za učinkovito održavanje vaše stečene kondicije.

CategorySavjeti