detox-detoksikacija-tijela-čišćenje-sportmoda

Većina nas zanemaruje važnost detoksikacije ili čišćenja tijela. Zapravo, redovna detoksikacija tijela trebala bi predstavljati osnovni princip uvjerenja o zdravlju tijela, kojeg bi se trebali češće pridržavati. Zbog vjerojatne nedovoljne upućenosti ljudi u proces detoksikacije, nastavak teksta pomoći će vam da ga bolje shvatite.

Detoksikacija tijela odnosi se na proces tijekom kojeg pojedinac djelomično mijenja način i stil života kako bi očistio svoje tijelo od toksina. Ovakve promjene obično uključuju apstiniranje od pojedinih štetnih stvari kao i optimiziranje tjelesnih procesa. Neke promjene samo su privremene, poput dijete za detoksikaciju tijela, dok druge mogu biti trajne.
Za početak, da objasnimo riječ toksini. Toksini su bilo koja otrovna stvar koja izaziva negativne učinke na zdravlje. Riječ je o svim metalima, kemikalijama, zagađivačima zraka, umjetnim sastojcima koji se dodaju u hranu, pesticidima i ostalim tvarima koje štete organizmu.

Ne postoji praktičan način da se zaštitite od svih toksina koji se nalaze u vašoj okolini. Vjerojatno biste trebali ostatak života provesti u hermetički zatvorenom odjelu, jer jedino tako ne biste došli u kontakt s neželjenim tvarima. Srećom, postoje načini za suzbijanje toksina i ostalih zagađivača. Riječ je o prirodnim procesima detoksikacije tijela, jer jedino tako vaše tijelo može ići u korak s toksinima koje ne možete izbjeći. Ono što možete učiniti kako biste pomogli vašem tijelu jest redovno provoditi procese detoksikacije.

Načini detoksikacije tijela:

1. Odaberite pravu hranu: jedna od najboljih stvari koje možete poduzeti za detoksikaciju tijela jest odabirati i unositi samo organsko voće i povrće. Izbacite brzu prehranu i ostale prerađenu hranu te tako smanjite unos toksina.
2. Vježba i meditacija: vježbanje i meditacija pomažu u održavanju tijela zdravim. Vježbanjem se znojite, a znojenje potiče oslobađanje toksina kroz kožu. Postoje brojna istraživanja koja su otkrila postojanje tragova arsena, žive i olova u znoju. Meditacija je odličan način za smanjivanje stresa. Stres također može biti jednako toksičan za vaše zdravlje kao i razne kemikalije.
3. Dijeta: detoksikacija tijela nije samo o tome što izbjegavate već i o tome što konzumirate. Zdrava prehrana veliki je korak prema čistom organizmu. Srećom, postoji mnogo namirnica koje pomažu u detoksikaciji tijela kao što su češnjak, limun, brokule i sirovo povrće.
4. Pročistite zrak koji udišete: udisanje čistog zraka još je jedan način za smanjivanje izloženosti toksinima. Iako ne možete kontrolirati cijelo okruženje u kojem se nalazite, možete kontrolirati zrak u vašem domu. Dim cigarete, plijesan, gljivice i razni mikroorganizmi mogu učiniti zrak u vašem domu otrovnijim nego izvan kuće. Visokokvalitetni uređaji za pročišćivanje zraka najbolji su načini da zrak bude svjež i bez toksina. Kao zamjena za to, nabavite nekoliko kućnih biljaka; oni pomažu u filtriranju zraka i uklanjanju toksina.
5. Pročišćavanje tijela vodom: voda je vjerojatno najvrjedniji alat za detoksikaciju vašeg tijela. Osnovne funkcije tijela zahtijevaju vodu. Tvoje tijelo treba vodu za proizvodnju sline, za pomoć kod znojenja i za otpuštanje toksina. Kada kažemo voda, mislimo isključivo na vodu, ne na kavu, sportske napitke, gazirana bezalkoholna pića. Ako ste jedan od onih kojima je okus vode bezličan, slobodno dodajte krišku limuna ili krastavca. Voda je voda i ne postoji nijedna druga tekućina koja ju može nadomjestiti i zamijeniti.

CategorySavjeti