Aerobna tjelovježba, biciklizam, depresija, fitness, menstruacija, pliavanje, PMS, trčanje, Umor, vježbanje

Kada bih žene mogle promijeniti jednu stvar na sebi sigurna sam da bi to bilo gromoglasno, svemirski odjekujuće i jednoglasno „ukidanje“ menstruacije.

One rijetke koje možda ne bi bile za to glasovale bi za „nestanak“ PMS-a. No, priroda je to stanje učinila nepromjenjivim, pa se mi žene, stvorene da podnesemo i najveće boli, moramo pomiriti s činjenicom da naši mjeseci imaju One dane i one dane prije onih dana i one dane poslije onih dana i ona dva tri normalna dana.
Ponekad imamo i slobodne i neke važne dane u životu, al oni nam često padnu u vrijeme Onih dana pa više nisu tako slobodni i lijepi.

Već se duži niz godina šuška da postoji rješenje koje može promijeniti naš mjesečni kalendar na bolje!
Stvar je vrlo jednostavna – treba vježbati. Znam, nekim ženama koje imaju nepodnošljivo bolne cikluse koje ih vežu za krevet i  dva ketonala dnevno, ovo zvuči kao neostvarivo predizborno obećanje. Baš takvima pišemo!

Znanstvene studije i istraživanja provedena na aktivnim sportašicama pokazala su kako njihovi rezultati za vrijeme mjesečnice ne postaju lošiji. Njihovo je tijelo naviklo na takav ritam, pomislit ćete i biti u pravu, ali to ne znači da i mi obične cure i majke, ne sportašice i povremene rekreativke ne možemo postići isto.

Mi ne tražimo rezultat, već smanjenje boli i omogućavanje organizmu da nesmetano obavlja poslove kao i u danima bez menstruacije.
Menstruacija nije bolest, iako simptomi često nalikuju blažoj gripi ili crijevnoj virozi, a u takvim stanjima vježba vam je zadnja na pameti. Tada ste umorni, iscrpljeni, usporeni, podložniji ozljedama i razdražljiviji nego inače. No, nisu sve žene i menge iste.  Ako ste „sretnica“ koja ima bolne menge uz obilno krvarenje, vrtoglavice, povraćanje i proljev suzdržite se od treninga prvi dan i drugi se pokrenite uz laganu fizičku aktivnost na svježem zraku.

Važno je da krenete vježbati u danima kada nemate menstruaciju, pa u danima kada dođe samo nastavite raditi isto usporenijim tempom.
Nakon nekoliko mjeseci do godine dana vaši će bolovi, grčevi i ostali simptomi nestati ili se osjetno smanjiti.
Čak će i predmenstrualni sindrom poznatiji kao PMS ili „danas sam luda faza“ proći bez umora i depresije koju inače izaziva. Aerobna tjelovježba poput brzog hodanja, trčanja, biciklizma i plivanja može ublažiti simptome jer se za vrijeme njena izvođenja oslobađa hormon endorfin koji povećava toleranciju na bol, kao i serotonin koji popravlja raspoloženje.

Vježbanjem ćete smanjiti nadutost i grčeve koji se javljaju u prva tri dana menstruacije.
Najvažnije je da ne forsirate tijelo na ništa. Slušajte ga i krenite polako s  laganim trčanjem, aerobikom, umjerenim treningom snage, pilatesom, pa čak i plivanjem. Nemojte padati na bapske priče kako mega i kupanje ne idu zajedno.

Ako imate uredan ciklus i blaga krvarenja kupati se možete već prvi dan, kratko i uz tampon kojeg je potrebno mijenjati svaki put nakon izlaska iz vode.
Kupanje u jako ugrijanim bazenima ili odlazak u saunu nije preporučen jer toplina čini krvarenje obilnijim. Ljubiteljice yoge trebaju obratiti pažnju na vrstu vježbi koje izvode i izbjegavati inverzije, tj. obrnute položaje u kojima gravitacija neprirodno djeluje na maternicu i izaziva pojačano krvarenje.

Ukratko, izbjegavajte položaje u kojima se stopala nalaze iznad nivoa srca.