adidas, Beasty boys, Blur, Campus, Gazelle, Kate Moss, Michael Jackson, moda, Oasis, Superstar tenisice

Brušena koža ili antilop idealan je materijal za proljetne sunčane dane, a kad je još riječ o Adidasovim Originsima, tenisicama Campus i linije Gazelle, onda je dobar outfit zagarantiran. No toga je Adidas odavno svjestan i zato ne prestaje lansirati nove inačice tih dvaju modela u svim bojama i nijansama.

Za ovogodišnji topliji kalendarski dio godine Adidas je predstavio varijantu Campus tenisice kao i Gazellinu liniju stitch and turn, što znači da je šav skriven u potplatu. Prednost takvog ‘glatkog’ potplata je u tome što takvim tenisicama daje profinjeniji izgled, pa su nove Campus i Gazelle tenisice idealne za sportski look kao i za svečanije prilike. No, to nije novost. Odavno su te antilop tenisice dio različitih subkultura, a sedamdesetih su ih osobito promovirali Beasty boysi, Michael Jackson te poslije manekenka Kate Moss. Devedesetih su pak u Velikoj Britaniji bendovi poput Oasisa i Blura Gazelle ‘uveli’ kao must have modni predmet.

I upravo je taj model u kojima su odrastali dvadesetogodišnjaci iz posljednje dekade prošlog stoljeća, osvojio novomilenijsko tržište, i vezao uz sebe odrastanje sadašnjih mladih generacija.Kad su Gazelle nastale, krajem šezdesetih, znalo se da su one s tri crvene Adidasove pruge rezervirane za rukomet, dok se dvoranski trening odrađivao u plavoj inačici. Dvadesetak godina kasnije, na tržište su lansirane i Campusice, koje su doživjele sličnu sudbinu kao i Superstar tenisice, pa su ih košarkaši tog vremena, upravo radi ‘okruglastog’ oblika na prednjem dijelu tenisice, svesrdno prigrlili kao svoju obuću.

Međutim, u čemu je razlika tenisica Gazelle i Campusica? Izgledom su dosita slične. Jedne i druge streme k tome da postanu nove svevremenske Stan Smith, oba modela imaju gornjište od antilopa, udobne su, izdržljive, ima ih u svim duginim bojama, no ipak, znalci bi nam s podsmijehom odmahnuli rukom i ukazali na razliku.  Gazelle su gracioznije, baš kao i njihov naziv koji vuče lirsko, pjesničko značenje riječi, imaju tanji potplat, kao da su ‘spuštenije’, dok su Campusice robusnije s većim potplatom. Kako god, nemojte gubiti vrijeme dvojeći koji ćete model odabrati ili u kojoj boji?

S nijednim nećete proći neopaženo!