izdržljivost, pravilno trčanje, pravilno trenirati, sport, trčanje, trening, vježbanje

Kao nacija smo već dugo umorni od konstantne štednje, raspodjele budžeta i ekonomskih pojmova: bilanci, kamata, tečaja eura, vanjskog duga i života na rate. Ispušni ventil većinom pronalazimo u sportu i rekreaciji, u kojeg dugoročno, osim para odgovarajućih tenisica i malo sportske opreme moramo ulagati samo puno dobre volje. Livade, trim staze i školska igrališta, još su uvijek besplatna!

Ipak, ekonomija se umiješala i u našu omiljenu rekreaciju – trčanje, ali ovoga puta kako bi nam pomogla da to radimo još brže i bolje. Riječ je o ekonomičnosti trčanja. Za sve one koji se još nisu susreli s tim pojmom, radi se o metodi koja nastoji poboljšati učinkovitost trčanja u smislu brzine, duljine i izdržljivosti, uz što manju potrošnju energije i umor. Kratko rečeno, oni trkači koji imaju dobru ekonomičnost trčanja troše manje energije pri određenom naporu i obrnuto. Ekonomičnost trčanja je i tempo kojim tijelo koristi i troši kisik kako bi zadržalo definiranu brzinu kretanja. Na ekonomičnost trčanja utječu različiti faktori, na neke od njih ne možemo utjecati kao što su visina, dob, spol, duljina ekstremiteta i sl. Ekonomičnost trčanja nije jednostavno ni mjeriti jer se relevantni rezultati mogu dobiti samo prilikom laboratorijskog mjerenja, ali postoje načini kako se ekonomičnost može povećati i kako vaše trčanje može postati još veće zadovoljstvo, posebice ako volite trčati na duge staze, polumaratone i maratone, koje želite trčati određenim tempom što dulje vremena.  Kako se ne bi zamarali kompliciranim matematičkim formulama, formula za energetsko trčanje laički bi mogla izgledati ovako:

ET = BmE + NmE + PhE + MeE

odnosno: bio mehanička učinkovitost+neuromuskularna učinkovitost+fiziološka učinkovitost+metabolička učinkovitost. Poboljšavanjem navedenih faktora poboljšat će se i rezultat. Tako ćemo treninzima snage povećati mehanizam pokretljivosti i utjecati na bio mehaničku učinkovitost. Naglasak je na teške utege s malim brojem ponavljanja i oporavkom između serija. Pliometrijske i balističke vježbe također su dobrodošle za povećanje snage i elastičnosti mišićnih vlakana. Fiziološku učinkovitost možete povećati na više načina. Tako će trening s nižim intenzitetom pomoći srcu i plućima, dok trening višeg intenziteta pomaže rukama i nogama. Metaboličku učinkovitost poboljšate ćete aerobnim treninzima i prilagođenom prehranom kojom ćete ubrzati sagorijevanje masnoće. Drugi čimbenici koji utječu na ET su i površina na kojoj trčite. Najoptimalnija je ona površina koja nije ni previše tvrda, a ni previše mekana, tj. ona koja će vam pružiti najveći povrat energije.  I previše teška tenisica može vas uvelike usporiti i „uzeti“ vam dio dragocjene energije, zato je jako bitno da imate odgovarajuće tenisice za trčanje. Trčite više i češće! Najlakši način za poboljšanje ekonomičnosti trčanja je povećanje učestalosti trčanja. Naše tijelo za vrijeme vježbanja napreže i opušta mišiće čime stvara energiju u stanicama, poboljšava protok krvi i povećava kapacitet pluća, točnije VO 2 max – mjeru gornjeg aerobnog kapaciteta pa ćete s vremenom moći trčati dulje i manje se umarati.

Povećani volumen trčanja pomaže i mišićno-koštanu izdržljivost i snagu, pa tijelo može izdržati veća opterećenja. Odmah na početku morate usvojiti još jedan bitan trkači pojam – kadencu. To je broj koraka koje napravite u minuti i jako je ovisna o duljini koraka. I kadenca i duljina koraka utječu na brzinu trčanja, pa smanjivanjem dužine koraka možemo lako utjecati na ekonomičnost trčanja. Naučite trčati što jednostavnije, prirodnije, bez predugih ili prekratkih koraka kako bi izbjegli “skakutanje” i uštedjeli što više energije. Nemojte se bojati eksperimentirati i mijenjati tehnike trčanja dok ne pronađete najoptimalniju. Veliki faktor koji utječe na kvalitetu trčanja je vremenska prognoza, kojoj itekako moramo prilagoditi tempo i stil trčanja. Poanta cijele priče je da bez obzira na faktore na koje ne možemo utjecati, pokušamo razviti veću dužinu koraka i manju kadencu, smanjiti težinu udova koji se kreću dok trčimo (noge i ruke), minimalizirati opremu za trčanje i težinu tenisica, posebice ako smo orijentirani na rezultat utrke. Zaključimo, trčat ćete ekonomično ako poradite na tehnici trčanja, treningu snage i metaboličkoj učinkovitosti, ako odaberete dobre trkače tenisice, podlogu, pravilno dišete i pazite na duljinu svojih koraka. Trčanje je pravi dokaz da vođenje ekonomije nije lako, ali kada jednom pronađete idealnu formulu za uštedu, svaki vaš korak bit će zarada za cijeli organizam i najbolje ulaganje u vaše zdravlje!