bicikliranje po zimi bicikle bike vožnja zima trening sport moda

Bicikliranje je idealni način kretanja i uživanja na otvorenom. To je omiljeni hobi mnogim ljudima tijekom ljetnih mjeseci. Neki su ljudi toliko odvažni da i u hladnim zimskim mjesecima sjednu na svoj bicikl i upute se na jednosatnu, eventualno dvosatnu vožnju.

Ako želite biti jedan/jedna od njih svakako pročitajte tekst do kraja jer u njemu donosimo pregled određenih stvari koje itekako mogu biti od velikog značaja za zimsko bicikliranje.

Za kvalitetno bicikliranje po zimi nužna je odgovarajuća odjeća koja će spriječiti dolazak hladnog zraka na kožu. Iz tog se razloga morate oblačiti slojevito. Korisnija bi vam bila tanja vjetronepropusna jakna koja čuva toplinu, nego deblja jakna kroz koju će vas propuhati vjetar i samo ćete se dobrano oznojiti, što nije ni malo poželjno za vrijeme zimskog bicikliranja. Na glavu svakako stavite kacigu koja će vas dodatno zaštititi od vjetra i hladnoće, nego što bi to činila obična kapa. Kaciga bolje štiti čelo i uši od vjetra, ozeblina i sl. U slučaju da vani nije toliko hladno, preporučujemo vam kapu od flisa ili vune.

Tijekom bicikliranja po zimskim uvjetima često su moguća strujanja hladnog zraka i nanosi snijega. Kako biste spriječili njihov utjecaj na vaše oči, sa sobom uvijek imajte naočale jer će vas stakla zaštititi od vjetra. Vodite računa o tome da se strujanje zraka ne spriječi u potpunosti jer će vam se zamagliti stakla. Šal je još jedan vrlo bitan dodatak pogotovo ako biciklirate u otvorenijoj jakni ili je riječ o temperaturi zraka ispod nule. Šal štiti grlo, vrat, prsa, nos i usta.

Možete koristiti tzv buff, višenamjenski odjevni predmet koji se iz šala može pretvoriti u maramu za uši i čelo. Izrađen je od brzosušivog materijala te pruža iznimnu zaštitu od vjetra. Ako se odlučite na zimsko bicikliranje, svakako ne zaboravite par rukavica. Bez rukavica ruke mogu postati prilično hladne, a prsti se mogu ukočiti do te mjere da nećete moći dobro i pouzdano zakočiti.

Rukavice otporne na vjetar i vodu, pogotovo one koje prekrivaju zglob idealne su za ovakve prilike. Važno je naglasiti da prije samog bicikliranja izbjegavate dugo provođenje vremena u stanju mirovanja i to na otvorenom i hladnom mjestu. To može uzrokovati pothlađivanje, a vožnja bicikla nakon toga može biti iznimno teška. Iz tog se razloga preporučuje da pojačate rad srca: napravite nekoliko čučnjeva i protegnite noge.

Bicikliranje po zimi podrazumijeva bicikliranje po tlu prekrivenom snijegom i ledom. Budite oprezni jer u svakom slučaju može doći do proklizavanja. Izbjegavajte nagla skretanja, ubrzavanja i kočenja. Glatke gume i nisu pravi odabir. One „grublje“ odnosno izrezbarene gume bolje su za vožnju po snijegu, kao i one koje su slabije napumpane jer se time postiže veća dodirna površina. S obzirom na to da o prednjem kotaču ovisi stabilnost, nemojte nikada kočiti prednjom kočnicom jer biste mogli proklizati i izgubiti ravnotežu.

Kao dodatno osiguranje tijekom bicikliranja po potpuno zaleđenoj zoni zimi preporučujemo da privremeno spustite visinu sjedala kako biste se uvijek mogli dočekati na noge. Još jedna bitna stavka koju ne biste smjeli zanemariti odnosi se na pauze tijekom vožnje. Tijekom vožnje ne biste trebali praviti pauze, pogotovo ne na otvorenom. I nekoliko minuta može biti dovoljno da vas ohlade, a ako nemate suhu odjeću u koju ćete se presvući, u još ste većem problemu.

CategoryBiciklizam