promjena godišnjeg doba, sanjkanje, skijanje, vitamini, vježbanje zimi, zima, zimnica, zimska obuća, zimske jakne, Zimski jelovnik

Počele su pripreme za hladne dane, naše se smočnice polako pune teglicama džema, ajvara, suhomesnatim proizvodima, maslinovim uljem. U ormar se vraćaju kaputi i topli džemperi, a limeni ljubimci se opremaju novim setovima zimskih guma i opreme. Gdje ste u cijeloj toj priči vi? Točnije, koliko radite na svom psihičkom i fizičkog zdravlju kako bi prezimili zdravo i sretno? Za početak se trebate pripremiti na zimski blues, psihičko stanje koje nemojte uzimati zdravo za gotovo. Depresija, bezvoljnost, umor i sklonost prehladama rezultat su nedostatne pripreme na hladne dane koji su pred vratima.

Morate znati da svaka promjena godišnjeg doba itekako utječe na vaš organizam i ne treba samo gledati na kalendar i čekati da prođe s vremenom.

Krenite pobjeđivati takva stanja već danas! Zima se zna odužiti, dani su kraći, svježa hrana siromašnija vitaminima, a mogućnosti za aktivnosti na otvorenom sve rjeđe. Sunce nas pokreće i zato nemojte zanemarivati važnost sunčeve svjetlosti. Svaki zimski sunčani dan nastojte barem malo provesti na otvorenom. Vaša koža, kosti i raspoloženje bit će vam zahvalni. Uzimajte vitamine na dnevnoj bazi i to ne isključivo kroz hranu. Zimska hrana je teža, masnija, zelenilo i sezonsko voće nisu dovoljni da nadomjeste sve ono što vašem organizmu treba. Ugledajte se na nordijske zemlje i povećajte postotak ribe u vašoj ishrani. Riba, u svom masnom tkivu, sadrži prijeko potreban vitamin D i A, a ako baš i niste njen ljubitelj možete kupiti jako zdravo riblje ulje i konzumirati ga svaki dan. Zbog smanjene potrošnje voća i povrća u ljekarni nabavite multivitaminske napitke ili vitamine općenito.

Hidratacija je jako bitna i za vrijeme hladnoće, a ne samo ljeti kada pijemo hektolitre tekućine. I zimi možemo dehidrirati zbog niske vlage koja suši kožu, kosu, sluznicu nosa, grla i pluća. To je vrijeme grijanja naših domova, pa vodite računa o tome da ih često provjetravate i nabavite ovlaživače zraka, posebice u prostorijama u kojima spavate. Nemojte zaboraviti piti vodu, po mogućnosti toplu ili barem sobne temperaturu, pazeći da popijete 1 do 2 litre dnevno. Uživajte i u čajevima. Kuhajte. Zima je idealno vrijeme za isprobavanje recepata i pozivanje prijatelja u goste.  Preporučuje se jesti proizvode od brašna, lagano kuhana hrana i juhe. Juhe možete jesti i u kasnijim satima jer su lakše probavljive.

Zimski jelovnik povrća uključuje tamno zeleno lisnato bilje poput kelja, blitve, kao i krumpir, bundeve, kupus i ciklu. Budući da hrana zimi treba ojačati energiju bubrega, lagano kuhana govedina i janjetina uvijek su dobrodošle. Začini su osobito korisni, kao đumbir, čili, kurkuma i cimet jer pružaju toplinu i pomažu u poticanju probave. Kad god imate priliku izađite iz topline svojih domova i budite aktivni. Znamo, više nema dugih ljetnih šetnji, festivala i događanja na otvorenom, ali i zima ima svoje čari. Uz kvalitetnu jaknu i obuću ništa vam neće pokvariti zimsku idilu u parku, na planini ili sportskom terenu. Ako se temperature spuste ispod nule i zapuše vjetar, nemojte se zatvarati u kuće. Skije na noge ili sanjke pod ruke i uživajte s društvom u blagodatima snijega. Potrošit ćete kalorija i dobro se zabaviti.

Ukratko, dobar san, dodatak vitamina u prehranu, izloženost svjetlu i svjež zrak odličan su lijek za zimsku depresiju i jačanje organizma.

Bez obzira jeste li zaposleni ili ne, pronađite neki hobi za sebe i malo se osamite. I samoća je zdrava, ali ne predugo, pa se trudite što više družiti s ljudima. Zaboravite na gledanje serija i grickanje čipsa na kauču, dopisivanje preko mobitela i dugotrajne razgovore. Okupite svoje prijatelje, izađite na čaj, vruću čokoladu ili čašu kuhanog vina.

Socijalizacija je ključ dobrog zdravlja.

Znamo, sve nas je teško pokrenuti s kauča, ali kada izađete van nećete požaliti.

Eto, vrijeme je da napravite plan i program za mjesece koji slijede i da zdravi i dobro raspoloženi uživate u njima!