jesen, jesenska kolekcija, rekreacija, rekreacije na otvorenom, ruksak, sport, tenisice, trčanje, vjetrovka

S posljednjim trzajima preplanulosti i babljeg ljeta ušli smo u romantičnu i šarenu jesen. Počela je poprilično toplo i ugodno, bez oborina i jakih vjetrova. Mnogi su takve vremenske uvjete iskoristili na rekreaciju na otvorenom, ali i s promjenom vremena na gore planiraju nastaviti istim ritmom. Imaju mnogo razloga za to. Osim prekrasnih jesenjih prizora koji su svuda oko nas, umirujućih boja i ugodne temperature, vježbanje u prirodi, na svježem zraku uvijek ima prednost pred klimatiziranim prostorima. Ionako većinu svog radnog vijeka provodimo u uredima, sjedeći pod neonskim svjetlima,  s glavoboljama i bez vitamina D koje nam daje sunce. Treninzi u teretanama ograničeni su na sprave, ponekad jednolični, izloženi bakterijama i bez privatnosti. Trenirajući na otvorenom uključujemo sva osjetila i one mišiće koje inače rjeđe koristimo.

Ako još niste navukli svoje omiljene tenisice i slojevitu odjeću za trening i izašli u prirodu ili rekreativnu šetnju gradom, učinite to što prije jer je jesen jedno od najljepših godišnjih doba za vježbu na otvorenom. Kao dobro zagrijavanje uvijek mogu poslužiti radovi u vrtu. Vrijeme je sadnji nekih kultura, ali i berbi koje mogu biti zabavna rekreacija za cijelo društvo. Nemojte se začuditi ako berući masline ili radeći u vinogradu dobijete upalu mišića. Ako pak nemate selo i više ste gradski tip, iskoristite lijepo vrijeme za vožnju biciklom. To je odličan kardio trening kojeg možete odraditi vozeći se na posao, u kupovinu ili u posjet prijatelju. Pedalirajući podno šarenih krošnji s prvim otpalim lišćem na vašoj trenirci gradite svoje mišiće, štedite koljena i sagorijevate masnoću. Dakle, ako imate probleme s koljenima svakodnevno bicikliranje je idealna fizikalna terapija za vas. Uštedjet ćete na gorivu, nećete brinuti za parking, čuvat ćete okoliš i istovremeno raditi na dobroj liniji. Ako ste sretnik koji ima veliku terasu ili balkon, a ipak na posao morate automobilom ili javnim prijevozom, ustanite se pola sata ranije, nakon zdravog doručka skuhajte kavu i pijuckajte je pedalirajući na sobnoj bicikli na svježem zraku na vlastitoj terasi.

Znamo da si ne možemo priuštiti odlazak u prirodu svaki dan, ali vikendom možete nadoknaditi propušteno. Upišite se u školu planinarenja i ubrzo ćete shvatiti da je to najbolje vrijeme koje ste ikada izdvojili za sebe. Osim povećanja tjelesne kondicije boravak na svježem zraku pozitivno će utjecati i na vaš duh i mentalno zdravlje. Napunit ćete se novim iskustvima, prijateljstvima, znanjima iz biljnog i životinjskog svijeta, ali i energijom za radni tjedan koji je pred vama. Za takvu rekreaciju potrebna vam je i određena oprema, outdoor tenisice, ruksak, rukavice, vjetrovka i malo avanturističkog duha. Inspiraciju za vježbanje pronaći ćete u prirodi koja vas okružuje. Pješačenje kroz šumske staze, uzbrdice, prepreke odličan je stimulans za muskulaturu. Trčanje je odlična tjelovježba u svim godišnjim dobima, pa će i jesen na nasipu ili u gradskom parku biti odlična prilika da nastavite s tom zdravom navikom. Ljeto je završilo, ali ne i sezona kupanja! Temperature mora još su uvijek podnošljive, pa plivanje svakako stavite na prvo mjesto svoje liste treninga na otvorenom. Sjednite u kajak, veslajte, zaigrajte picigin ili frizbi na plaži, meditirajte na suncu ili vježbajte jogu.

Priroda je teren na kojem nema ograničenja, a jesen je oduvijek bila svojevrsni psihološki početak nekih novih odluka, pa neka to ove godine budu zdrave odluke i početak vašeg outdoor sportskog života!