Aromaterapija – mirisi zdravlja

Koliko god se život u Hrvatskoj zbog političko-gospodarskih prilika činio teškim postoji na 1000 razloga zbog kojih bi se trebali osjećati blagoslovljenima što upravo tu živimo.

Naša je zemlja predivna. Nigdje na svijetu nećete vidjeti takvo more, ugodnu klimu, čistu vodu i prirodu. Ne kažemo da ne postoje i druga mjesta na svijetu koja ljepotama oduzimaju dah, ali na toliko malenoj površini imati toliku prirodnu raznolikost? Pa tko se uopće može natjecati s tim?

Zašto vam sve ovo pišemo? Pa htjeli bismo da osvijestite koliki se zdravstveni potencijal krije svuda oko nas. Naša je zemlja ljekovita! Ne mislimo samo na sunce, more, domaću hranu, čistu vodu, prirodna ljekovita blata, već i na mirise. Naša zemlja miriše zdravo! Klima nam je podarila ljekovitu vegetaciju koja nam može pomoći pri uklanjanju i ublažavanju mnogih zdravstvenih tegoba, zato ćemo danas pisati o aromaterapiji. Poznatija još kao i terapija eteričnim uljima, ovaj je holistički tretman koji koristi prirodne bilje ekstrakte puno razvijeniji u svijetu nego kod nas. Ta je činjenica poražavajuća s obzirom da cijela Dalmacija i otoci obiluju biljnim vrstama koje mogu liječiti i neke akutne bolesti. Sjetite se samo kako se osjećate dok trčite, šetate ili vozite biciklu na našim otocima ili u Dalmaciji. Vaše nozdrve su pune mirisa mora, borova i niskog raslinja, a vi se i fizički i emocionalno osjećate odlično.

To je i cilj aromaterapije, poboljšati zdravlje tijela, uma i duha.

Naravno da ozbiljan zdravstveni problem ne možete liječiti isključivo mirisima, ali si svakako možete umanjiti bolove i ubrzati oporavak. Aromaterapija može biti vježbanje u prirodi, ali najveći učinak ima ako se eterična ulja udišu ili nanose na kožu. Ako baš i niste ljubitelj inhalacije, onda se prepustite masaži eteričnim uljima koja će obnoviti vašu kožu, opustiti mišiće i zglobove. Tijekom terapije ovog tipa aktiviraju se receptori mirisa koji kroz živčani sustav šalju poruke u mozak. Između ostalog dolazi do hipotalamusa koji može utjecati na stvaranje serotonina. Terapija mirisima stara je koliko i čovječanstvo, jer su drevne kulture aromatična bilja koristile u smolama, balzamima i uljima kako bi liječili fizičke i psihičke bolesti, ali se destilacija eteričnih ulja pripisuje Perzijancima. Sam naziv potječe iz francuske, kada je 30-ih godina prošlog stoljeća otkriven potencijal lavande u liječenju opeklina.

Danas postoji na 1000 ljekovitih aroma proizvoda koje možete uzimati na različite, kao difuzere, inhalatore, soli za kupanje, ulja za tijelo, kreme ili losione za masažu, tople i hladne obloge, maske od gline, čajeve za inhalaciju i parenje i dr. Eterična ulja i sve ove proizvode možete pronaći na internetu, u trgovinama zdrave hrane i biljnim ljekarnama. Važno je da deklaracija proizvoda garantira njegovu 100% prirodnost i da nema nikakvih sintetičkih sastojaka ili aditiva.

Aromaterapija se koristi za smanjivanje boli, poboljšanje kvalitete sna, smanjivanje stresa, uznemirenosti, tjeskobe, umirivanje upaljenih zglobova, protiv glavobolja, migrene. Aromaterapija ublažava nuspojave kemoterapije, poboljšava palijativnu skrb, probavu i odlična je za borbu protiv bakterija, virusa i gljivica. Aromaterapija ima potencijal liječiti mnoge bolesti, uključujući astmu, nesanicu, umor, depresiju, upalu, menstrualne tegobe, rak, erektilnu disfunkciju, artritis, menopauzu i dr. Najpopularniji način aromaterapije je korištenje eteričnih ulja. Možete ih dodati losionima za tijelo, toniku za lice, šamponima, balzamima, tekućim sapunima, pasti za zube ili vodi za ispirane usta. Takva ulja možete raspršiti po prostoriji ili ih staviti u toplu kupku. Neka od poznatijih su ulja od čempresa, eukaliptusa, komorača, lavande, limunske trave, ruže, ružmarina i sl. Ipak, prije nego se odlučite za ovakvu terapiju savjetujte se s liječnikom jer je aromaterapija zamišljena kao komplementarna terapija, a ne kao zamjena za plan liječenja koji je odobrio liječnik.

Stiže nam proljeće, izađite u prirodu i udišite zdravlje!