Namirnice-za-zdrav-život-hrana-joga-fitness-sport---moda

Ubrzani tempo današnjeg načina života, stresne situacije, slaba tjelesna aktivnost i loša prehrana utječu na zdravstveno stanje pojedinca jer u svijetu užurbanosti najmanje mislimo na sebe i na svoje zdravlje. Zato vam donosimo pregled namirnica koje osim što možete konzumirati u svakom trenutku, iznimno su zdrave te posjeduju mogućnosti za sprječavanje i liječenje određenih zdravstvenih tegoba i bolesti.

Na prvome mjestu nalazi se bobičasto voće koje je najzdravije jer može spriječiti razvoj raka, dodatno očuvati jetru i mozak te poboljšati vaš imunitet. Od svih bobica najzdravije su kupine; bogate su antioksidansima te po šalici sadrže više od 600 jedinica. Za usporedbu, borovnice sadrže 380 jedinica, dok banane samo 40. Odmah iza bobičastog voća tu je koštunjavo voće. Iako sadrži visoke razine masti, dokazano je da mononezasićene masti pomažu u reguliranju tjelesne težine.

Osim toga, izvrstan su izvor vitamina, minerala, proteina i antioksidansa koji su nam potrebni u svakodnevnom životu. Povrće također pogoduje zdravom životu; osobito crveni kupus, brokula, repa i kelj. Ono sadrži glukozinolatu koja je zaslužna za detoksikaciju organizma, a i smanjenju rizika od oboljenja od raka debelog crijeva. Kelj je bogat vitaminima A, C i K te kalcijem, vlaknima i antioksidansima. Zeleno lisnato povrće najbolji je odabir ako želite smršavjeti, a ujedno zdravo se hraniti. Kod ovih je namirnica najbolji omjer kalorija i hranjivih tvari. Osim toga, ako svaki dan jedete neku vrstu zelenila smanjujete rizik od moždanog i srčanog udara.

Jogurt je također namirnica koja pomaže u reguliranju tjelesne težine. I ne samo to, probiotici iz jogurta poboljšavaju imunitet te pomažu pri čišćenju organizma od otrova iz okoliša. S obzirom na to da grčki jogurt ima puno više proteina i dvostruko manje šećera od običnog jogurta te je manji udio laktoze, idealan je za sve osobe pa čak i za one s intolerancijom na laktozu. Orašasti plodovi (indijski oraščići, lješnjaci, pistacije, pinjoli, bademi, kikiriki) bogati su nezasićenim mastima, mineralima i vitaminima.

Magnezij potiče protok kisika, smanjuje količinu slobodnih radikala koji štete srcu te smanjuje opterećenje krvnih žila. Bakar poboljšava rad metaboličkih enzima, dok vlakna i proteini ubrzavaju metabolizam. Orašasti plodovi poput oraha smanjuju razinu krvnog tlaka, dok je kestenje bogato folnom kiselinom i kalijem odgovornim za reguliranje otkucaja srca i za održavanje redovite kontrakcije mišića. U namirnice koje su zdrave za život ubrajaju se i raznorazni začini. Kurkuma ima protuupalna, antioksidativna i antikancerogena svojstva te predstavlja nezamjenjivi i najučinkovitiji sastojak za oslobađanje tijela od kojekakvih upala.

Možete svakodnevno žličicu kurkume ubaciti u ručak i dodati je juhama, salatama ili varivu. Kurkumin, začinski pigment ima veliku ulogu u sprječavanju plućnih i srčanih bolesti. U nekim slučajevima može ubrzati proces oporavka nakon operacija ili čak izliječiti reumatoidni artritis. Cimet je idealan zbog pozitivnog utjecaja na organizam u slučaju niske razine šećera u krvi. Ako vas uhvati želja za slatkim, cimet je najbolje rješenje. Jaja su još jedna namirnica koju možete konzumirati svaki dan. Bogati su izvori proteina, imaju iznimno malo kalorija, osobito bjelanjak. Sadrže važne aminokiseline i antioksidanse. Pored svega toga poboljšavaju pamćenje i razvijaju mozak.

CategoryPrehrana