Zrak je hladniji i lišće pokazuje svu svoju raskoš i raznolikost u jesenjim bojama. U zraku se osjeti miris jabuke i dunja, a naši tanjuri postaju sve dublji i dublji. Stiglo je vrijeme juhi i variva! Garderoba postaje sve toplija, a s njime i naš meni. Naša se tijela također mijenjaju tijekom godišnjih doba, pa bi lisnata salata kao glavni obrok zimi bila kao nošenje bikinija na jako niskim temperaturama. Kako temperature padaju, tijelo moramo hraniti i grijati iznutra , kako bismo uravnotežili yin i yang . Ako jedemo „hladnu” hranu, tzv. yin hranu , kao što je voće, sirovo povrće, salata ili hladni napici, naše će tijelo biti hladnije, a time i izloženije bolestima jer će imunitet pasti. Stoga su hladniji mjeseci rezervirani za hranjivu i nutritivno bogatiju yang hranu koja će uravnotežiti naše hormone, ojačati naš imunološki sustav i dati energiju u vremenima kada dani traju kraće, a sunca je sve manje. Najbolji i najjednostavniji savjet koji vam možemo dati je da jedete sezonsku i lokalnu hranu, odnosno onu koja se uzgaja u vašem podneblju. Donosimo kratku listu namirnica koje se trebaju naći na svakom jesenskom meniju:
- Korijensko povrće: mrkva, tikvica, bundeva i slatki krumpir
- Cjelovite žitarice: smeđa riža, kvinoja, zob i proso
- Mahunarke: grah, slanutak, leća, soja.
- Zeleno povrće: brokula, špinat, kelj, celer, rikola i artičoke
- Voće: jabuke, šipak, agrumi i kruške
- Ribe: brancin, bakalar
- Začini: đumbir, kurkuma, cimet, ružmarin, timijan, bosiljak i kopar
Jedan prehrambeni jesenji dan svakog rekreativca trebao bi započeti hranjivom i toplom kašom napravljenom od prethodno natopljene zobi u mlijeku, naribajte jabuku, dodajte đumbira, cimeta, te orašastih plodova po izboru. Umjesto mlijeka možete koristiti i vodu. Za ručak kombinirajte neku vrstu žitarica s mahunarkama ili zelenim lisnatim povrćem, crvenim mesom, piletinom ili ribom, dok za večeru pripremite toplu juhu ili ispecite ribu s prilogom od povrća. Odlična sezonska juha može biti ona od gljiva ili bundeve. Jesen je vrijeme lova na divljač, tako da se i ona može naći na vašem jelovniku. Kao međuobrok uvijek možete jesti sezonsko voće, suhe šljive, orašaste plodove ili energetske pločice. Doba je agruma pa iskoristite njihovu blagodat u sokovima i džemovima, te uživajte u prirodnim čajevima i medu. Izvadite svoje sokovnike iz ormara jer je njihovo vrijeme napokon došlo. Cikla, mrkva, suha smokva, šljiva, bademi, list špinata i vaš zdravi napitak je spreman u čas. Ponesite ga sa sobom na posao i pijuckajte tijekom cijelog dana. U ovom godišnjem dobu vaše tijelo treba i određene vitamine koje možete unijeti sezonskom hranom, jedan od njih je vitamin C koji štiti tijelo od bolesti i djeluje kao antioksidans, a ima ga u agrumima i brusnicama. Pošto je izloženost suncu manja trebat će vam i vitamin D kojeg možete naći u mliječnim proizvodima, lososu, sardini, margarinu, jajima i ribljem ulju. Dobar unos željeza potreban je za energetsku i intelektualnu izvedbu. Manjak željeza dovodi do anemije – gdje tijelo nije u stanju transportirati kisik po tijelu, uzrokujući letargiju i bezvoljnost. Najbolji izvor ovog minerala može se naći u crvenom mesu, ako ste vegetarijanci, manje količine možete pronaći u žitaricama, kruhu, brašnu, jajima, grahu, leći i suhom voću. Preporučuje se da se željezo uzima s vitaminom C kako bi se olakšala njegova apsorpcija u krvotok. Uživajte u plodovima jeseni koji će vam dati svu potrebnu energiju i snagu da preživite tmurne, hladne i kišne dane.