jakne, teretana, termo tajice, trening, treninzi na otvorenom, vježbanje zimi, zdravlje, zimska obuća

Zima je. Baka peče kolače, mama mota sarmu, a tata otvara novu butelju vina. Vi ste na kauču pod dekicom opijeni mirisima iz kuhinje i trčite maraton prošlim sezonama Igara prijestolja. Prava idila! No, unatoč svemu navedenom vi ste neispunjeni. Nešto nedostaje! Gledajući Johna Snowa kako se probija kroz ledene nanose sjetite se kako ste i vi nekada znali hodati. Da, ali to je bilo na proljeće,  u dugom toplom ljetu i ne manje toploj jeseni. Toliko ste potrošili na božićne poklone da neko vrijeme nećete imati za teretanu. Bespomoćno navlačite deku preko glave i čujete baku dok vašoj mlađoj sestri recitira pjesmicu Zima, zima – e, pa šta je, ako je zima, nije lav! Doživljavate Aha! trenutak i ustajete!Zima, zima – pa neka je, ne boji se ko je zdrav!“

Sigurno su se mnogi od nas prepoznali u ovoj priči. Zima je naime naša najdraža izlika za nevježbanje što se uvelike protivi znanstvenim studijima koje su pokazale kako nas kontinuirano vježbanje tijekom cijele godine čini zdravijima i otpornijima na viroze i prehlade. Uostalom, vježbanje u zimskim hladnim danima nije rezervirano isključivo za teretane. Naprotiv, uz ove male savjete možete postati ljubitelj vježbanja u onim danima kada Vakula ne prognozira pretežno vedro.

Čim izađete iz kuće opet se sjetite one naše bake motivatorice. Sigurno vam je tisuću puta rekla kako sve bolesti dolaze od nogu. U slučaju treninga na otvorenom tome nadodajte ruke i glavu, te ih zaštiti. Čarape svakako moraju biti malo deblje, onako, po bakinom standardu, a gornji dio tenisice nepropusno. Zimska obuća za trening trebala bi biti otporna na klizanje i smrznuto tlo.

Danas je izbor sintetičkih materijala koji dobro griju, a istodobno omogućavaju koži da diše raznolik. Takvi materijali sprječavaju jako znojenje i istodobno štite zglobove od hladnoće, a kožu od isušivanja. Također, takvi materijali ne upijaju vodu, tj. znoj. Kapa na glavu, a buff  preko ustiju kako bi spriječio prodor hladnog zraka.  Zlatno pravilo-ne pretjerujte! Iako su temperature nekoliko stupnjeva ispod nule nemojte se obući poput gore spomenutog J. Snowa. Nije isključeno da bi neki lovac mogao opaliti vidjevši zabundani neidentificirani objekt koji pokušava trčkarati u prirodi. Ako navučete previše odjeće već nakon nekoliko kilometara ili možda metara ćete shvatiti da ste pretjerali. Tromost, vrućina i znoj mogle bi vaš trening odvesti u drugom smjeru ili vas potpuno usporiti, a kad se ne krećemo brže se i hladimo. Sigurni smo da ne želite znojni dugo stajati na hladnom. Odjenite vjetronepropusne materijale koji dišu ili termo sportsku odjeću podstavljenu slojem flisa koji održava temperaturu. Nikamo bez tajica! Idealne bi bile nepropusne termo tajice, a ako ih nemate stisnite zube. Šala…I obične termo tajice obučene ispod običnih trkačih tajica imaju sličan efekt. Gornji dio tijela obucite slojevito, najmanje dvoslojno (npr. dvije tanje trkačke majice dugih rukava), a poželjna bi bila nepropusna jakna za trčanje. Debele i teške jakne, kao i hoodie majice sprječavaju izmjenu zraka i jako upijaju znoj, pa ih nikako ne nosite na trening. Slojevita odjeća štitit će od hladnog zimskog vjetra. Ako vam se trening na otvorenom toliko svidi da ćete svakog puta ostajati sve duže ponesite rezervni bazni sloj majice koji možete lako svezati oko struka. Zimi se temperature u kratkom vremenu mogu jako sniziti pa treba i o tome voditi računa. Ako se temperatura spusti ispod 5 stupnjeva brzo trčite kući. Jako hladan zrak nije dobar za pluća osobito kod starije populacije. Sada kad vam je postalo zabavno i kada smo vas pokrenuli s kauča moramo vas upozoriti kako vježbanje zimi na otvorenom može biti i opasno. Ne biste vjerovali, ali postoje neki vozači koji su kao i vi s početka priče pa sigurno ne očekuju da bi netko trčao zimi, stoga svijetlite! Zimi brže pada mrak, pa svakako nosite svjetleću i/ili reflektirajuću odjeću. Ne zaboravite piti, tijelo može dehidrirati i pri niskim temperaturama. Teren je zaleđen, pazite gdje stajete i vježbajte u grupi, a ako se već odlučite na solo trening uvijek nosite mobitel sa sobom. Pratite prognozu i slušajte Vakulu, a najviše se čuvajte bakinih kolača, mamine sarme i tatine butelje, barem dva sata prije treninga.