Za one koji još uvijek ne znaju što je treking i zašto toliko ljudi zadnjih godina s nestrpljenjem čekaju toplije dane kako bi se mogli pridružiti nekom od trekking staza ili sami kreći u avanturu po Paklenici, Pagu, Pašmanu, Rabu i ostalim poznatim trekking destinacijama.

Trekking je ukratko način hodanja sa svrhom opuštanja i istraživanja relativno netaknute divljine. To je rekreativna aktivnost na otvorenom koja kombinira šetnju pa terenima lišenima asfalta, planinama, kanjonima i sl. ambijentima, a može trajati nekoliko sati, pa i dana, uključujući kampiranje. Pa tko ne bi volio takvu vrstu rekreacije? Trekking se obično sastoji od niza uspona, spuštanja i hodanja u kojima dnevno prijeđete i do 14 km.

Cilj trekkinga nije samo odredište već punjenje baterija i upoznavanje ljepota prirode koja nas okružuje. Bilo da hodate utabanim stazama ili putevima kojima nitko prije vas nije hodao, osjećat ćete se odlično jer ćete biti potpuno uronjeni u prirodu, oslonjeni na vlastitu kondiciju i prostornu inteligenciju,  stalno zabavljeni predivnim panoramama koje vam promiču pred očima. Iako spada u avanturističke aktivnosti, u njemu mogu sudjelovati svi, pa čak i ako nisu u najzavidnijoj fizičkoj spremni. Ako ste potpuni početnik priključite se grupi koja odlazi na manje zahtjevnije terene, s manje nagiba i više prohodnih staza i koja sve to obavlja u jednim danu.

Za višednevni trek morate imati puno više kondicije, ali i iskustva. Odlazak u prirodi svako činite u društvu, te prije nego krenete morate usvojiti neka osnovna znanja o čitanju karata, pružanju prve pomoći, planinarenju i podizanju šatora. Ako odlazite na potpuno nepoznat teren ili zemlju prije nego što krenete pokušajte dobiti što je moguće više podataka o tom području – ljudima, njihovoj kulturi, zemljopisu, terenu, medicinskim/ spasilačkim objektima i vremenskim uvjetima. Ako se odlučite otići u neku od ovakvih avantura, morate imati i potrebnu opremu: mali ruksak / naprtnjaču, vreću za spavanje, šator, higijenske potrepštine, vodu, komplet prve pomoći, svjetiljku, kartu, olovku, švicarski vojni nož, zviždaljku, kremu za sunčanje, sunčane naočale, pokrivalo za glavu, upaljač, užad, sjekiricu i dr. Također ne bi naudilo da spakirate neke lagane zalogaje kao što su energetske pločice koje će vam pomoći da nastavite dalje. Kao i u svakoj fizičkoj aktivnosti, važno je znati vlastite granice.

Nemojte početi svoj prvi put trek stazom koja je previše teška. Ako niste fizički spremni, ne brinite, svi počinju negdje. U početku odaberite popularne staze s malo uspona kako vam šetnja ne bi postala zamorna. Kada se odlučite priječi na zahtjevnije staze i vaše tijelo treba biti spremno na to. Za početak se morate navići na nošenje naprtnjače prilikom uspona i spuštanja. Dobar trekker koji ide na velike uspone ne treba samo jake noge, već i dobru čvrstoću jezgre s treniranim mišićima leđa, abdomena i zglobova. Pazite da imate dovoljno slojevite odjeće na sebi i suhu presvlaku. Izbjegavajte pamučnu odjeću jer se ne suši. Nikada nemojte nositi pamučne čarape. Debele sintetičke ili vunene čarape pomoći će u sprječavanju nastanka plikova. Nosite kapu kako bi se zaštitili od sunca i zagrijali na hladnoći i udobne cipele za trekking koje imaju tvrdu potplatu za off road podloge za.  Najbolje trekking cipele su one koje održavaju vaše gležnjeve stabilnim. Zapamtite, trekking negdje nije trka. Idite vlastitim tempom, slušajte svoje tijelo i uzmite onoliko odmora koliko vam je potrebno.

Jednom kada „preživite“ ovu uzbudljivu avanturu, htjet ćete još! I nemojte odustajati od tog nauma. Možda ste počeli s malenim brežuljkom u susjedstvu, a za koju godinu prehodate neke od najizazovnijih svjetskih trekking destinacija!