fitness, hladno pivo, kuhanje, ljetna prehrana, prehrana, Sunce piči mi roštiljamo, zdrava prehrana, zdravlje

Svima nam je dobro poznat stih hita Hladnog piva: „Sunce piči mi roštiljamo…“ i koliko god su nam slike s odmora pune ćevapa, pljeskavica i gajbi piva, naš organizam ljetni meni zamišlja potpuno drugačije. Vrućina, sparina i nepovoljni biometeorološki uvjeti iziskuju sasvim drugačiju prehranu. Tijelo treba rashladiti i izvana i iznutra, pa kad već nosimo oskudniju i laganiju odjeću, neka nam takva bude i prehrana. Voda, pića bez kofeina, voće i povrće imaju ulogu kockica leda koje hlade naše pregrijano tijelo. Svako godišnje doba diktira energetski unos i vrstu prehrane, stoga mesne plate, variva sa zaprškama, suhomesnate proizvode i sličnu masnu i tešku hranu, sada mijenjamo za ukusne sezonske salate, ribu i sezonsko povrće kojega ima u izobilju.

Dok se zimi borimo s hladnoćom, ljeti nam problem stvara prekomjerno znojenje i tekućina koju gubimo, a moramo je nadoknaditi. Stoga, i kada niste žedni, pijte. Neka vam čaša vode bude kao aperitiv prije svakog jela, glavni obrok i međuobrok. Pijte i kada niste žedni, jer čim osjetite žeđ znači da je vaše tijelo već dehidriralo. Gledajte da dnevno popijete između 1,5-2,5 l vode. Možda vam i zvuči puno, ali toliko vašem tijelu toliko treba. Neka se ljeti i vaša pećnica odmara!

Dugotrajno kuhanje koje zagrije cijelu kuću zamijenite brzim i ukusnim jelima s manje kalorija, koja će vam ujedno omogućiti i više vremena za plažu! Voće i povrće stalno moraju biti oko vas i to ono s velikim udjelom vode: krastavac, zelena salata, dinja, lubenica i sl.  Takvim namirnicama se hidratiziramo, ali i unosimo tijelu neophodne elektrolite. Dočarat ćemo vam kako bi trebao izgledati idealan ljetni dan barem što se prehrane tiče.

Dan se po jutru poznaje, pa prije nego pojedete konkretan doručak posegnite za nekom voćkom po izboru koja će „odraditi“ jutarnji detox. Nakon toga si pripremite omiljeni doručak od cjelovitih žitarica (npr. zobena kaša s orašastim plodovima ili pahuljice s jogurtom) koji će polako otpuštati glukozu u krv i držati vas sitima 3-4 sata. Ručati možete piletinu, puretinu, ribu s blitvom i lešo krumpirom, skuhati krem juhu ili napraviti veliku zdjelu salate. Pojedite i šnitu kruha od cjelovitih žitarica.

Ako prije večere, koja nikako ne bi smjela biti iza 7 sati, osjetite glad, ponovno posegnite za voćem, a i sladoled nije zabranjen! Večera je također lagana, lešo riba, lešo povrće ili salata.  Variva od mahunarki su također poželjna, ali ne prevruća jer se naš organizam prilagođava temperaturi hrane i tako troši energiju. Slično je i s pijenjem hladne vode. Naime, jako hladna voda iscrpljuje organizam pa je hranu i piće najbolje konzumirati kada su pri sobnoj temperaturi.  Često znamo čuti kako je mediteranska prehrana najbolja hrana za ljetne dane, pa ćemo malo pojasniti zašto je tako.  Takva prehrana je energetski optimalna, bez teških sastojaka i s velikom zastupljenošću bjelančevina, oleinske, omega 3 i omega 6 nezasićenih masnih kiselina.

Mediteranski tip prehrane podrazumijeva konzumaciju žitarica, mahunarki, svježeg i suhog voća i povrća, plave ribe i maslinovog ulja. Uz ovakve zdrave obroke ni čaša crnog vina nije na odmet, ali svakodnevna i pretjerana konzumacija alkohola nije preporučljiva u nijednom godišnjem dobu, a posebice ljeti. Kad je riječ o mliječnim proizvodima svakako ljeti posegnite za onim nemasnim jer se lakše probavljaju. Na izboru vam stoje svježi kravlji, ovčji i kozji sirevi. Možda vam je teško zamisliti ručak bez crvenog mesa, ali vjerujte nam kako ćete se već pri prvom kušanju zaljubiti u mirise Mediterana. Kapare, origano, bosiljak, ružmarin, lovor ili mažuran dodatno će začiniti vaša jela, ali i obogatiti hranu vitaminima i mineralima. Uživajte u ljetu bez puno kuhanja, lakog osjećaja u trbuhu i energiji koju vam daje ovakav tip prehrane!