maraton, polumaraton, tajice, tenisice, trčanje, vjetrovka, vježbanje

Što napraviti kada nas žrvanj svakodnevnog života samelje i u brzini naprosto zaboravimo na utrku, na koju smo se prijavili prije dva mjeseca, kad smo bili ona verzija sebe koja je u tom trenutku odlučno htjela trenirati svaki dan i biti spremna kao Blanka Vlašić 2008. kad je uzela sto zlatnih medalja. Ali, život…

Ne brinite se nije kasno! Mislim, kasno je ako je trka maraton ili polumaraton, u tom slučaju budite realni i odustanite, jer zdravi zglobovi i koljena su ipak bitniji, ima vremena bit će još prilika, neka vam ovo bude škola. Ali ako se radi o kraćoj trci, a vi ste donekle izdržljiv tip, nemojte odustati! Svi mogu istrčati 5 kilometara, pa makar „trčali” hodajući! Evo nekoliko savjeta:

Za početak razgazite one nove tenisice iz naslova, ne želite žuljeve, ni Ronaldo ne igra u nerazgaženim kopačkama. Motivirajte se! Pogledajte neke motivirajuće filmiće na internetu ili filmove o sportašima, to podsvjesno uvijek djeluje. Preporučujemo slavni Pacinov, Any given Sunday. Tko nakon takvog govora može odustati? Pozovite prijatelje da trče s vama. U grupi je borba s kilometrima lakša.  Ako ipak nemate društvo za trčanje, neka vas obitelj ili prijatelji dočekaju na cilju, jer tko ima srca odustati i iznevjeriti publiku koja navija za vas. Napravite dobru playlistu. Glazba je izvrstan motivator i dodatno će vam pomoći da izdržite do kraja.

Birajte glazbu s obzirom na vaš glazbeni ukus, nekog motivira Lacrimosa, a nekog Tiësto u najboljim danima. Šalu na stranu ipak donekle pripremite tijelo na trku. Prvo, dobro se istegnite i pripremite zglobove i mišiće za trčanje, ili brzo hodanje. Pripazite da u danima prije trke kvalitetno i dovoljno jedete i naravno hidratacija! Pijte dovoljno tekućine! Za vrijeme trke slušajte svoje tijelo, ne forsirajte se ako vidite da ne ide, nije sramota ni ušetati u cilj. Trčanje je zahtjevno, iako vam možda ne izgleda tako. Ako ne možete bez stanke istrčati 30 minuta, radije odustanite i nastavite s treninzima, kako bi se idućeg puta mogli pokazati u pravom svjetlu. Pripreme za maratone i ostala trkača natjecanja ipak zahtijevaju kontinuirano vježbanje koje ste vi ipak prekinuli zbog različitih „životni” obaveza.

Ne očajavajte, imat ćete još puno prilika da se pokažete. Trčanje je postalo toliko popularno, da skoro svako mjesto u Hrvatskoj ima svoj trkači event. Ako i nespremni ne želite odustati od utrke, onda poput prave dive proparadirajte u novim tenisicama, tajicama ili vjetrovki, i dobro se zabavite na fešti koja slijedi nakon što vi, kao posljednji utrčite u cilj! Trčanje i dobra zabava oduvijek idu zajedno!