Htjele to priznati ili ne, godinama nismo pridavale veliku pažnju donjem rublju u kojem vježbamo, bez obzira radi li se o čarapama, gaćicama ili grudnjaku.

One koje su ipak vodile računa o tome, ispod sintetičkih majica koje se najbolje nose sa znojenjem, birale bi klasične pamučne topove.
No, zadnjih 10-ak godina, dogodila se prava revolucija u proizvodnji sportske odjeće, kao i svijesti svih onih koji se bave rekreacijom. Ljudi su spoznali kako je za rezultat i pravilno izvođenje vježbi, potrebno imati i kvalitetnu sportsku odjeću od glave do pete.

Ovoga puta ćemo pažnju usmjeriti na sportske grudnjake i sve ono što trebaju imati kako bi vam osigurali optimalno prianjanje, podršku i udobnost.

Sportski grudnjak treba biti zategnut

Jeste li znali da 44% žena uopće ne vježba u sportskom grudnjaku, te da vaše grudi mogu „odskočiti“ i do 14 cm prilikom vježbanja? Te činjenice su zabrinjavajuće!
Najbitnija stvar prilikom izvođenja vježbi je da vaše grudi budu na mjestu, posebice ako su veće. Poskakivanje grudi često zna biti bolno, usporavajuće, ali i izaziva poglede u teretani. To ne znači da se trebate sramiti svojih grudi, već da ih samo trebate znati obuzdati. Vjerujte nam, dok vaše grudi nekontrolirano skakuću u svim smjerovima, ni vaš fokus na izvedbu nije dobar. To ne znači da ih morate doslovno „privezati“ uz tijelo i jedva disati! Dakle, sportski grudnjak treba biti dovoljno čvrst da grudi drži na jednom mjestu, ali ne i vas! Vi se uvijek trebate slobodno kretati! Dobar sportski grudnjak dizajniran je da smanji pokret grudi barem za pola. Dakle, napravite par jack-ova, trčite na mjestu ili skočite gore-dolje. Ako ste osjetili minimalan pomak grudi znači da imate dobar sportski grudnjak!

Treba vas čuvati od ozljeda

Bez obzira koje su veličine vaše grudi, i one su, baš kao i ostali dijelovi tijela, bez adekvatne opreme, izložene ozljedama. Ako nemate sportski grudnjak s dobrom podrškom, posebice kada radite vježbe visokog intenziteta sigurno ćete se ozlijediti. Ozljede dojki nastaju kao posljedica kretanja tkiva gore – dolje i s jedne na drugu stranu. Takve ozljede mogu biti bolne i dovesti do oštećenja tkiva što može uzrokovati nastanak strija i opuštanje grudi. Svima nam je važan lijep i privlačan dekolte, stoga obratite pažnju na zaštitu prsnog koša kako vježbajući ne bi izazvale ove estetski neprivlačne nuspojave.

Treba biti lagan i udoban

Ako se prilikom vježbanja stalno meškoljite, popravljate naramenice ili naposljetku trening završite s tragovima grudnjaka utisnutima u kožu, ili nosite krivu veličinu ili vaš grudnjak nije kvalitetan. Takav grudnjak može uzrokovati bolove u leđima, ali vas i ometati prilikom vježbanja. Prilikom kupovine zatražite savjet prodavača jer ipak kupujete komad odjeće koji u pravilu i nije toliko jeftin i kojega planirate dugo nositi. Ako prilikom isprobavanja osjetite i najmanju nelagodu, znači da na sebi imate pogrešnu veličinu i stil. Pokušajte pronaći sportski grudnjak koji ima neku vrstu košarice, za razliku od onih koji samo poput rastezljive trake prekrivaju vaše grudi. Dobro bi bilo da košarice imaju bilo kakvu podstavu.

Treba se pravilno održavati

Nakon treninga se osjećate sjajno, ali i znojno. Teretanu napuštate uz širok osmjeh, ali i sa sportskom torbom punom vlažne i prljave odjeće. Bakterije ne napadaju samo vas, već i vašu sportsku opremu, pa ako se sljedećih dana probudite s malenim aknama ili osipom na prsima, grudima, leđima ili stražnjici, znači da niste dobro oprali svoju sportsku odjeću. Stoga, sportski grudnjak treba biti napravljen od sintetičkih materijala koji će upijati znoj, držati vas suhima i ne dozvoljavati da bakterije i znoj odlaze u vaše pore.
Trebate ga prati odmah nakon treninga, sušiti na zraku i pridržavati se uputstava na deklaraciji. Pranje na visokim temperaturama uz agresivne deterdžente mogu samo pokvariti njegove performanse i kvalitetu.

U moru različitih proizvođača, stilova i dizajna, sigurno možete pronaći sportski grudnjak za sebe. I ne zaboravite: sportski grudnjak je odavno prestao biti dio sportskog stila. U njemu ćete se osjećati odlično na poslovnom putovanju i u uredu!