Danas je roditelj sretan ako mu dijete voli ići na tjelesni i zdravstveni odgoj. Da se dijete pita, sigurno bi ga zamijenilo višesatnim buljenjem u mobitel ili bilo kakav ekran. Današnja djeca surfaju, klikaju, putuju svijetom bez napravljenog koraka, gledaju priče, a jedini rebus za kojeg moraju upregnuti mozak je dešifriranje koda za otključavanje zaslona mobitela njihovih roditelja. Današnja djeca na naše i najmanje zahtjeve odgovaraju sa: daj mi, neću, ima još baterije, tek gledam dva sata, dosadna si i sl. Današnja djeca se ne boje jedinica, roditelja, učitelja, ali se boje krave, kokoši, prehlade nakon 5 minuta svježeg zraka. Ipak, najveći strah današnje djece je socijalizacija, dovođenje u park među djecu koja se još uvijek znaju međusobno igrati, družiti, maštati, padati, trčati…Nisu djeca kriva. Krivi smo mi! I dok mobiteli glume roditelje koji bi se trebali posvetiti svom djetetu, s njim se igrati, učiti ga, djeca postaju sve zatvorenija, ali i pretilija. O štetnom utjecaju mobitela, video igara i televizije puno se piše i govori, ali rezultati izostaju. Za početak napravite malen korak i ograničite vrijeme koje će vaše dijete provesti na mobitelu. Virtualne igre zamijenite tjelesnom aktivnošću. Djeca imaju prirodan nagon za igru i ubrzo će shvatiti koliko mu je sudjelovanje u nekom sportu ili boravak na igralištu zabavniji od mobitela. Jako je važno djetetu postaviti temelje za rekreaciju, kako bi se u određenoj fazi života priključilo nekoj vrsti sporta što je jako važno jer organizirani dječji sportovi djeluju na fizički, emocionalni, socijalni, kognitivni i moralni razvoj djeteta. Dakle, ako se vaše dijete bude bavilo sportom bit će fizički jače i otpornije, razvit će svijest o drugom i naučiti funkcionirati u grupi, biti samopouzdanije, samodiscipliranije, poboljšanih vještina kritičkog razmišljanja, ako i povećanu svijest o ispravnom i pogrešnom.  Dok odrastamo i sami shvaćamo kako neke stvari nikada nećemo prerasti, a to je potreba za konstantnim traženjem. Priznajte, koliko ste samo fitness programa i grupa promijenili u zadnjih nekoliko godina? Tako je i s vašim djetetom koji se jednostavno ne može odlučiti koji bi sport treniralo. Trebate biti uz njega u sve te pokušaje i podržavati svaku promjenu koja naravno nije hirovita. Napravili smo malu podjelu aktivnosti prema dobi koja vam može pomoći u traženju idealne rekreacije za vaše dijete.

Najbolji sportovi za djecu do 5 godina

Većina roditelja djece predškolske dobi može potvrditi njihove zavidne nalete energije. Kao da su na baterije koje se nikada ne troše i kao da su mirni samo dok spavaju.  Vole trčati, skakati i igrati se, ali još uvijek usavršavaju vještine poput koordinacije i sposobnosti da slijede pravila. Djeca u ovoj dobnoj skupini imaju najviše koristi od aktivnosti koje pomažu u izgradnji osnovnih brzih motoričkih sposobnosti. Ovo su najvažnije godine u kojima su roditelji modeli koji se oponašaju, pa je jako važno da i roditelji budu tjelesno aktivni. Zabavni starter sportovi za ovu dob bi bili:

  • gimnastika
  • plivanje
  • biciklizam
  • karate
  • nogomet

Ovo je također idealno doba za učenje nekih „najjeftiniji“, a super korisnih aktivnosti za njihov razvoj poput plivanja, preskakanja užeta ili vožnje bicikla.

Najbolji sportovi za djecu od 5 do 12 godina

Dječje tjelesne sposobnosti nastavit će se razvijati s godinama, a s njima i njihovi interesi. Sada su već uključeni u vrtiće i škole i razvijaju neke nove emocije poput zdrave konkurencije, timskog rada, osjećaja pripadnosti i sl. Također je i ovo doba pojave prvih frustracija jer djeca zbog nemogućnosti izvođenja nekih vježbi ili pritiska vršnjaka, često odustaju ili mijenjaju sportove. Roditelji u ovom razdoblju imaju ulogu trenera koji ih trebaju naučiti kako se nositi s pobjedom i porazom. Ovo je  i doba timskih sportova, a neki od njih su:

  • Košarka
  • Bejzbol
  • Nogomet
  • Odbojka

Za djecu koja su možda samostalnija ili introvertnija u obzir dolaze i:

  • Tenis
  • Borilačke vještine
  • Jahanje
  • Ples

Najbolji sportovi za tinejdžere

Ako je vaše dijete preživjelo sportove iz prve dvije skupine, onda je u ovoj ostalo kao pravi profesionalac, kadet kojem bavljenje sportom može postati i životni poziv. Ovo su doba čestih putovanja, gostovanja, natjecanja, koja mogu i pozitivno i negativno utjecati na vaše dijete. Jako je važno da roditelj bude uključen u svaki korak i odluku trenera, da ne forsira dijete ako želi odustati i da ga ne gura preko njegovih granica. Ambicije roditelja u ovom razdoblju mogu biti pogubne za vaše dijete. U ovom su razdoblju sportaši skloniji i ozljedama, pa je jako važan adekvatan odmor i pravilna prehrana koje uz trenera također reguliraju roditelji.  Sport ne bi trebao biti posao djece, već dobar životni balans, katalizator koji će srediti sve naše negativne emocije i iz nas izvući samo ono najbolje!