Kad srce kaže ljeto, kaže: debela hladovina, more i odmor. Vaš mobitel je stišan, već ste nakon drugog dana godišnjeg zaboravili šifru gmaila i gradsku gužvu. Opuštate se! Ako pak imate radno ljeto, vaš  stres je ostao na istoj razini, a s posla zbog vrućina kući dolazite sve težih nogu i glave! Nedostaje vam vaša rekreativna rutina u kojoj ste uživali cijele godine. Trči vam se, ali tijelu se tako teško pokrenuti. Ipak, nemojte posustajati! Donosimo vam nekoliko savjeta kako biste i u vrelim ljetnim danima nastavili sa svojim omiljenim treninzima trčanja.

Ljeto je idealno vrijeme za rekreaciju i to znaju svi oni koji svoje treninge određuju prema vrućini i vlazi zraka. Što je vani toplije našem se tijelu teže hladiti. Otkucaji srca su brži, a disanje teže zbog čega vam se već nakon nekoliko pretrčanih metara čini kao da vam slona sjedi plućima. Tome možete doskočiti ako svoje tijelo postepeno privikavate na nove vremenske uvijete. Za početak, prvih 10-ak dana trčite manjim intenzitetom i sporijim tempom kako bi se priviknuli na sparinu.  Tako ćete smanjiti otkucaje srca i povećati znojenje te se vratiti u onaj stari proljetni tempo trčanja. U tom razdoblju aklimatizacije dok trčite uvedite kratke pauze koje ćete provesti hodajući. Time ćete tjelesnu temperaturu održavati u granicama normale, jer ako se tijelo  pregrije usporava se. Za ljetno trčanje najbitniji je tajming. Pratite kretanje sunca i izbjegavajte bilo kakve aktivnost kada je ono visoko, točnije između 12 i 16 satu. Trčite rano ujutro ili navečer čim sunce zađe! Kroz jutro su vrućine podnošljivije, ali zrak je vlažniji pa ćete teže disati.

Ako je Vakula najavio nepovoljne biometeorološke prilike, radije trening odradite u zatvorenom prostoru, a ako ste ipak odlučili riskirati, obavijestite nekog od prijatelja o svome naumu jer su ekstremni uvjeti opasni za vaš organizam. Svakako prilagodite odjeću sparini i vrućinama. Pamučne majice koje jako upijaju znoj i lijepe se za tijelo zamijenite sintetičkim. Nogama olakšajte laganim tenisicama koje će u isto vrijeme zglobovima davati dobru potporu, ali i prozračnost. Ljeti se stopala više znoje pa smo više izloženi infekcijama i žuljevima. Obavezni dio opreme su svakako šilterica, sunčane naočale s UVA i UVB zaštitom, te vodootporna krema za sunčanje s visokim faktorom zaštite! Ipak, najvažnije od svega navedenog je hidratacija! Ako ne unesete dovoljno tekućine prije, tijekom i poslije treninga počinili ste pravo „samoubojstvo“ organizma. Tekućina je ključ svakog treninga. Ako se radi o treningu kraćem od 45 minuta onda vam je dovoljna samo voda, a ako ćete trčati duže svakako ponesite neko od sportskih pića koji će vam dati energiju i održati razinu elektrolita u tijelu. Ako pak ne volite trčati s bocama u ruci, onda birajte rutu na kojoj postoje javne slavine i dosta prirodnog hlada gdje biste mogli pronaći kratko osvježenje. A kada ste trening priveli kraju nagradite se jednim hladnim tušem ili kupanjem u moru! Time će tijelo povratiti svježinu, a zdjelom voćne salate zdrave kalorije. Iskoristite ljeto: treninzi su besplatni, priroda je čudesna, nema onih „zločestih ogledala“ iz teretane koji nas ponekad demotiviraju, a zbog velike količine sunca i vitamina D i naše raspoloženje je bolje. Trčite s okusom mora i okusom soli! Neka vam ljeto bude dugo, toplo i aktivno!