S prvim kišnim danima i padom temperature sve smo bliži sivoj jeseni a sve smo dalji od bezbrižnosti koju donosi dugo očekivani ljetni godišnji odmor. S početkom rujna vrijeme je za povratak u svakodnevicu i to većini pada iznimno teško. Nije tu samo povratak na radno mjesto, u studentske klupe već hrpa sitnica koje nam na dnevnoj bazi stvaraju mini stres. Tu su prometne gužve, konstantan osjećaj užurbanosti, kao da trčite s jednog mjesta na drugo i tako bez prekida, manjak slobodnog vremena, vikendi koji prolete trčeći po dječjim rođendanima, trgovačkim centrima, kad u nedjelju navečer ne znate kuda je vrijeme pobjeglo a dok tonete u udobnost svog kauča molite se da se ujutro probudite i da je opet nedjelja a ne prokleti ponedjeljak, kad morate sve opet ispočetka. Povratak s godišnjeg zna biti poprilično težak, mnogi pate od promjena raspoloženja, nostalgičnih osjećaja za divnim danima provedenih na godišnjem, a kod nekih se čak može razviti i depresija. Stoga nije zanemarivo pripremiti svoje tijelo na povratak u svakodnevicu.

  1. Vratite se na vrijeme kući

Logično je da želite iskoristiti svaki trenutak dugo očekivanog godišnjeg ali stručnjaci savjetuju da si ipak date malo vremena za prilagodbu, kako bi ste izbjegli osjećaj depresije. Dovoljno se vratiti dan ili dva ranije kako bi pripremili i sebe i okolinu na novi početak. Uradite male stvari očistite stan, napunite frižider, pripremite i operite odjeću za posao, osjetite se ponovo kod kuće. Čine se kao zanemarive i male stvari ali uistinu pomažu kako bi šok bio što blaži.

  1. Iskoristite napunjene baterije za ostvarenje određenih planova i ciljeva

U poslovnom svijetu rujan je vrijeme kad se opet sve zahuktava. Nakon ljetne stanke kad je sve bilo u stanju mirovanja u rujnu ponovno kreće hrpa projekata i poslovni svijet živne. Iskoristite ovaj period kako bi ste se motivirali, postavite si određene planove i ciljeve i iskoristite obnovljenu energiju u nešto korisno. Možda je to napredovanje na poslu, promjena posla, seminari koji će vam pomoći da budete bolji u onome što radite. Zar povratak na posao nije lakši kad imate čemu stremiti i kad vas nešto motivira?

  1. Početak rujna nije kraj ljeta

Iako smo povratkom u svakodnevnicu miljama daleko od osunčanih plaža ne znači da si ne možete priuštiti još pokoji užitak u ljetu. Iskoristite tople dane odite na bazen ili na jednodnevni izlet van grada, u dugu šetnju prirodom, ili jednostavno izađite u grad i uživajte u nekom ljetnom koktelu kako bi ste na trenutak još uživali u tom divnom osjećaju koje nam donosi ljeto.

  1. Udovoljite sami sebi

Krajem ljeta lijepo je oprostiti se od njega nekim malim ritualima. Žene obično vole otići frizeru skratiti ispucale osunčane vrhove, posjetiti kozmetički salon kako bi nahranili kožu isušenu od sunca, obnoviti manikuru i pedikuru. Muškarci vole odmah krenuti s nekim sportom kao da je novo ljeto odmah iza ugla. Ali sve su to sitnice koje uistinu pomažu vračanju u stvarnost. Stoga ugodite sebi rezervirajte si posjet kozmetičkom salonu, upišite se na neki novi sport, odite na masažu. Ugodite si.

Sve je na vama, osjećat će te se onako kako odlučite. Ako se sa godišnjeg odmora vratite s pozitivnim stavom, spremni za novi početak bit će vam mnogo lakše. Kad vas netko priupita Kako si?, ne odgovaraj kako si u depri jer je godišnji odmor gotov, već pričaj kako si se divno proveo, kako si uživao, dobro jeo, uhvatio boju i kako si spreman i pun energije za povratak na posao.  Pozitivan stav ti svakako u ovoj situaciji pomaže a i zarazan je.