fitness, moda, nogomet, pepeljuga, sport, tenisice, trčanje, trening

Tenisice su kao četkice za zube. Imaju vijek trajanja i mora ih se redovito mijenjati nakon ‘prevaljenih’ sati. Ovisno o težini osobe, u njima ne biste smjeli vježbati više od tristotinjak sati ili oko 800 kilometara. Nakon toga su, bez obzira koliko dobro izgledale, zapravo istrošene i idealan partner za ozljede.

I vama je došlo do glave da ne možete po cijele dane sjediti u uredu, a onda se odmarati pred televizorom, pa se malo prije ponoći prebaciti u krevet. I tako iz dana u dan. Nit je zdravo za organizam, nit je dobro za psihu. Morate se pokrenuti. Svjesni ste toga i baš ste se prve sunčane subote odlučili otisnuti u prirodu. I to je super ideja! Međutim, zavirili ste u svoj ‘sef’ s obućom i shvatili da imate neke stare kopačke, još od faksa kad ste s dečkima znali petkom igrati nogomet, te samo jedne lanjske platnene tenisice. Pa dobro, naravno da nećete uzeti kopačke, a ove platnene, možda nisu najprikladnije, ali bitno da su tenisice, uvjeravate sami sebe. Ipak ih obujete, navučete trenirku, ponesete mali ruksak s vodom i ručnikom te odlazite na prvi trening. Sve krivo! Samo bi lud čovjek trčao u platnenim tenisicama s tankim potplatom. Tako bi vam otprilike rekli svi oni rekreativci koji ponešto znaju i o trčanju i o obući primjerenoj za tu vježbu. Bolje da ste ostali doma u svom udobnom naslonjaču, nego da cijelu nedjelju provedete s upalom zglobova, tetiva, vjerojatnim i uganućem ligamenata….

Šalu na stranu, sve što je navedeno, u potpunosti je točno. Morate znati za koju namjenu kupujete tenisice, točnije kojom se aktivnošću želite baviti, pa ćete prema tome odabrati odgovorajuću sportsku obuću. Naglasak je na sportsku, jer mnoge neznalice zbunjuje taj izraz. Danas su, naime, tenisice ultimativni modni predmet i gotovo nema osobe koja ih nema u svom ormariću za obuću, bilo da se bavi sportom ili pak samo prati modne trendove. Nosimo ih uz poslovni,večernji i dnevni look, zapravo u svim prilikama.

Budući da je tehnologija omogućila dostignuća i napretke u svakoj industriji, tako su se giganti sportske opreme itekako pobrinuli da ‘svako stopalo’ nađe svoju obući i to za pojedini sport. Najprije, treba uzeti u obzir imamo li visoko ili nisko (spušteno) stopalo ili smo sretnici koji imaju ‘normalna’ stopala pa ne trebaju posebno prilagođene uloške. Isto tako ženska sportska obuća je uža i ima savitljiviji potplat od muške obuće, upravo zbog razlike u fizičkoj građi muškarca i žene.

Općenito govoreći, robusne tenisice s fleksibilnim prednjim dijelom na prstima idealne su za trčanje, jer je sav teret na njima, dok je viši stražnji dio tenisice napravljen tako da čuva zglob te mu je zadatak amortizirati udarce o pod. Ne moraju biti lijepe niti posljednji modni krik, no danas se s lakoćom pronalaze funkcionalne i moderne sportske tenisice, pa i najčanrgizaviji kupci odlaze iz dućana zadovoljna lica.

Za one koji više vole brzo hodanje, prave tenisice moraju imati fleksibilnije gazište, jer je peta udarni dio preko kojeg se prenosi težina na preostali dio stopala.

Za razdoblje suhog vremena, stručnjaci preporučuju tenisice s prozračnim rupičastim gornjištem jer omogućuju nozi da diše, a osobito je važno za obje aktivnosti odabrati one s većim prostorom oko prstiju. Dobro je imati na umu i to da nam je predvečer noga šira i duža i da je to najbolji dio dana za kupnju tenisica.

Rekreativnim ili profesionalnim sportašima, koji se bave tenisom, nogometom ili košarkom ne treba napominjati da se njihove tenisice nalaze na različitim policama u dućanima sportske opreme i jako dobro znaju kakve će tenisice odabrati.

Ostaje samo odabrati model, boju i proizvođača te se izvući iz naslonjača i zaputiti u teretanu, dvoranu ili prirodu ‘po zdrav život’ u omiljenim i odgovarajućim tenisicama.