biking, energija, filozofija fitnessa, fitness, mršavljenje, planinarenje, trening, uzak struk, zdravlje, zgodni i mršavi

Jasno nam je da naš život treba biti ispunjen i svrhovit. Svi imamo neke stvari kojima težimo bilo da se radi o poslu, ljubavi, zdravlju i sl. Sve su to ciljevi koje se trudimo ispuniti kako bi bili zadovoljni sobom i ispunili svoja očekivanja. Što je s ciljevima kada je u pitanju sport? Jesu li ciljevi koje postavljamo realni i izvedivi? Čija očekivanja ispunjavamo? Osvrnut ćemo se na fitness propitujući njegovu bit kako bismo bolje razumjeli ciljeve koje trebamo postaviti.

Zašto uopće idemo na fitness? Odgovor većine nas je sličan. Želimo biti zgodni i mršavi! Nažalost, pogriješili smo. Filozofija fitnessa, a ujedno i njegov cilj je potpuno osnaženje organizma (fizički i mentalno) kako bi imao dovoljno energije i sposobnosti prilikom izvršavanja svakodnevnih zadataka. Znači, naš cilj bi trebao biti da se osjećamo dobro u vlastitoj koži! Ovakav način treninga nam pomaže u razvijanju punog potencijala za obavljanje fizičkih aktivnosti. U trening je uključeno cijelo tijelo s ciljem postizanja potpune ravnoteže i kvalitete življenja.Uzak struk i lijepe ruke samo su usputni benefiti. Vježbajte tako da si postavljate kratkoročne ciljeve kako biste uspjeli ostvariti onaj dugoročni i postali zadovoljni sposobnostima svog tijela. Tipičan primjer loše postavljenog cilja je namjera gubitka nekoliko kilograma u kratkom vremenu ili podizanje guze. Fokusiranjem na jednu stvar vaš je organizam u gubitku, a realno takvi naizgled banalni ciljevi jako se sporo postižu pa često rezultiraju odustajanjem. Vježbajte postepeno i budite realni u onome što želite i možete postići.

Korijen riječi fitness je „fit“, ali se u ovom slučaju ne odnosi samo na savršene proporcije. I tijelo i duh moraju biti „fit“. Primjer jasnog i dobro postavljenog cilja bio bi:“Želim izgubiti 6 kg u 2 mjeseca redovnim odlaskom na treninge 3 puta tjedno!“. To je jasno isplaniran cilj i njegova realizacija ovisi isključivo o vašoj volji. Olakšajte si i zapišite ciljeve. Možete to učiniti i na svom smartphone-u. Podijelite ih na vremenska razdoblja i više manjih ciljeva. Jednom kada ste zacrtali ciljeve nemojte od njih odustati! Sam fitness nije kratkoročan plan kojeg možemo ostvariti u samo nekoliko mjeseci. Razgovarajte s polaznicima koji su u tome duže (nekoliko godina) i pitajte ih o njihovim ciljevima. Shvatit ćete da su svi prošli dug put odricanja i strpljenja. Njihovi rezultati su fantastični! Nek vam postanu motivator! Instant programe koji iskaču iz pašteta zaboravite! Nitko ne postaje fit u samo nekoliko dana, kao što ni celulit ne nestaje uplatom jednog paketa anticelulitnih masaža!

Nemojte se obeshrabriti ako ne ide sve po planu! Razgovarajte s trenerom, recite mu da ne želite raditi neke stvari koje su vam teške, prilagodite trening sebi i uživajte u njemu jer to je poanta svega! Fitness nije samo suhoparno trčanje na traci. Možete ga raditi s prijateljima planinareći, vozeći bicikl ili rolajući. Ciljevi trebaju postati slatke brige, a ne obveza i moranje koju odrađujete preko volje. Ako ste početnik sigurno ćete više puta željeti dići ruke od svega! Izdržite te „dječje muke“! Prvi mjeseci su najteži jer ćete se privikavati na nove aktivnosti i prehranu, ali već nakon samo pola godine stvari će se pokrenuti na bolje. Odahnite! U tom ste trenutku ostvarili kratkoročne ciljeve! A kad dođete u fazu da već zatvorenih očiju odlazite u nabavku zdrave prehrane i kad se pred vama ne nađe prepreka koju ne možete savladati, čestitamo! Ostvarili ste dugoročan cilj i fitness je postao vaš stil života!