kako mjeriti stopalo, moda, ravna stopala, sport, stopala, tenisice, zdravlje

Stara poslovica govori kako bez alata nema zanata. U ovom slučaju naš  alat su tenisice. Ne bitno da li smo samo rekreativni trkač ili možda onaj entuzijastični koji svaki dan povećava broj pretrčanih kilometara spremajući se za istrčavanje maratona, bitno je da izaberemo prave tenisice koje će odgovarati našoj odabranoj sportskoj aktivnosti i fizionomiji našega stopala. Osim što je važno da je tenisica kvalitetna i namijenjena našoj željenoj sportskoj aktivnosti, svakako od barem jednake, ako ne i veće važnosti je da odgovara našem stopalu, jer u protivnom može ne samo smanjiti naše uživanje u bavljenju sportom, nego i dovesti do ozbiljnijih ozljeda. Navedeno nas dovodi do pitanja kako izabrati prave tenisice koje će odgovarati našem stopalu i na taj način da dovedemo potencijalni rizik od ozlijede na minimum? Naš put u izboru obuće obično započinje traženjem broja.

Već u tom dijelu dolazimo u dilemu stoga što različiti proizvođači imaju različite veličine gazišta u centimetrima označene istim brojem. Savjet je svakako da izmjerimo naše stopalo ocrtavši obris na listu papira, tako da saznamo točnu dužinu našeg stopala i možemo ga usporediti sa veličinom gazišta navedenom na etiketi tenisice. Preporuka je da zbog promjena u veličini našeg stopala tijekom starenja, kada stopalo se u većini slučajeva povećava, to mjerenje ponavljamo barem jednom godišnje. Dodatno uz ocrtavanje stopala na listu papira dobro je i napraviti otisak na istome ili na komadu kartona. Takav svojevrstan test pokazuje nam da li imamo ravna stopala i koliko pravilno gazimo. Ukoliko vidimo primjerice cijeli otisak to je svakako znak da imamo manji luk na stopalu, odnosno da imamo ravna stopala, iz tog razloga trebali bi izabrati tenisice koje su prilagođene osobama sa ravnim stopalima i imaju bolju potporu luka na stopalu. Sa druge strane ako vidimo manju proporciju našeg stopala otisnutoga na kartonu, posebice središnji dio ako je manje ocrtan, znači da pravilnije gazimo i imamo veći luk, te da bi izbor obuće trebao pasti na one proizvode koji imaju bolju potporu na peti i na prednjem dijelu stopala kod prstiju.

Nadalje mjerenje stopala ili sama kupnja ako se odvija u dućanu, ne putem interneta, trebali bi se događati u poslijepodnevnim satima iz razloga što tijekom dana od stajanja ili hodanja stopala imaju tendenciju da otiču i samim time povećava se njihova površina, pa zato kupnja i mjerenje u poslijepodnevnim satima smanjit će mogućnost situacije da smo izabrali obuću premalog gazišta koja nas kasnije stišće i izaziva nelagodu. U nastavku sa time da obuća ne smije biti pretijesna, pomoći će nam savjet da je poželjno da između vrha našeg stopala i vrha tenisice treba biti oko palac prostora, tako da kada su nam tenisice na nogama možemo pomicati prste noge slobodno unutar obuće. Kao dodatno upozorenje stručnjaci navode to da trebamo izbjegavati onu općepoznatu situaciju da ukoliko obuća nam ne pristaje kako treba u dućanu, da se uvjeravamo u to da će biti bolje kada se malo slome od korištenja. Kroz korištenje ovih par savjeta, nadamo se da ćete odabrati odgovarajući par za vaš sport i vaša stopala i da ćete uživati u sportskoj aktivnosti ili barem večernjoj šetnji u dobrom društvu!