badem, blagdani, dijeta, đumbir, home made, konoplja, orah, recepti, slastice, zdrava hrana, zdrava prehrana

Blagdanski mjesec je iza nas. Vrijeme je da se pozdravimo s francuskom salatom, suhomesnatim proizvodima, pečenjima i slasnim kolačima. Zabave su se polako stišale i zdravice su sve rjeđe, ali naše tijelo će još dugo osjetiti posljedice istih!

Ne trebamo biti strogi prema sebi, svakome treba period opuštanja, pa čak i blagog pretjerivanja u hrani, ali trebamo znati i povući granice i vratiti se „normalnim“ prehrambenim navikama. Siječanj je poznat i kao mjesec detoksikacije, ali i depresije zbog količine novca koje smo potrošili, kilograma koje su nabacili, manjka sunca i zabave. No, kako nam zimski dani ne bi bili toliko dugi i tmurni, odlučili smo vas počastiti s još malo kolača i napitaka, ali ovoga puta zdravih! Kad kažemo kolač, svi mislimo na slasne kremšnite, mađarice, ledene vjetrove i ostale kremaste delicije. Vjerovali ili ne, postoje i kolači koji nužno nisu kremasti, a jednako su slasni i možete ih na vašim stolovima imati svakoga dana. Tko zna, možda se jedan od njih već idućeg Božića nađe među kultnim krempitama. Sve što trebate je nezdrave sastojke iz vaše „knjižice recepata“ zamijeniti zdravima. Bijeli šećer, brašno, prerađena ulja,  umjetne boje, zaslađivači i druge visoko prerađene namirnice potrebno je zamijeniti prirodnim i nutritivno bogatim namirnicama. Zdrave alternative bijelom šećeru mogu biti: smeđi ili kokosov šećer, sirup od datulje, stevija ili med, a umjesto rafiniranog bijelo brašna koristite integralna brašna poput bademovog, lanenog, kukuruznog ili rižinog. Kad su ulja u pitanju, kokosovo odlično ide uz slana i slatka jela, a na izboru su vam još i lješnjakovo ili orahovo ulje. Čokoladu, neizostavan sastojak slastica, možete izraditi i sami od prirodnog maslaca i kako praha, dok se sa zdravim začinima stvarno možete poigrati od cimeta, kurkume, đumbira i dr. Na internetu je dostupno mnoštvo recepata zdravih kolača. Jedan od zanimljivijih je onaj kojim možete napraviti vlastite energetske pločice koje ne trebate peći, a poslužit će vam kao odličan međuobrok.

Suhi sastojci:

  • ¼ šalice oraha
  • ¼ šalice badema
  • ½ šalice nezaslađenih kokosovih pahuljica
  • ⅓ šalice sjemenki konoplje
  • ¼ šalice datulja, bez koštica i narezanih (otprilike 5 ili 6 cijelih datulja)
  • ¼ šalice mrvica veganske čokolade ili sirove ribane čokolade

Vlažni sastojci:

  • između ¼ i ½ šalice javorovog sirupa
  • 2 velike žlice kokosovog ulja
  • 1 mala žlica vanilije
  • između ½ i 1 velike žlice ribanog đumbira

Sastojci za umiješati:

  • ½ šalice brašna od badema
  • 3 velike žlice sirovog kakao praha
  • 3 velike žlice chia sjemenki
  • 2 velike žlice camu camu praha
  • 2 prstohvata proteinskog praha konoplje (po želji)

Priprema:

  1. Sve suhe sastojke zajedno stavite u multipraktik. Miješajte dok se ne usitne i pretvore u homogenu smjesu. Nemojte pretjerivati u usitnjavanju – ako želite da ostane hrskavih komadića oraha i sušenog voća. Smjesu stavite u posudu srednje veličine.
  2. Stavite vlažne sastojke u multipraktik ili blender i miješajte dok se ne pomiješaju.
  3. Vlažne sastojke prelijte preko suhih kako bi se spojili.
  4. Sastojke koji su za umiješati također prvo pomiješajte međusobno, te ih onda dodajte pripremljenoj mješavini.
  5. Dobivenu smjesu izlijte u tepsiju ili na veći pladanj, pokrijte i pohranite u frižideru.
  6. Kada se smjesa stvrdne od nje izrežite željene oblike koje ćete opet pohraniti u frižider.[1]

Želimo vam dobra tek i pun stol ukusnih i zdravih kolača i napitaka kojim ćete povratiti izgubljenu energiju, lakše preživjeti sezonu gripe i podmiriti svoje dnevne potrebe za slatkim!

[1] Recept preuzet s http://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/energetske-plocice-s-camu-camu