Adidasove prve Superstar tenisice pokorile su košarkaški svijet 1969. godine zbog zanimljivog dizajna s gumenim štitnikom za prste u obliku školjke, a zatim su postale najpopularnije tenisice pod modnim nebom.

Zbog jedinstvenog oblika školjke na području prstiju, ove su tenisice dobile i nadimak “tenisice školjke”, a neki su ih prozvali “superstarkama” ili “superstarsicama”. Gornji dio legendarnih Adidas Superstar tenisica prekriven je kožom, a gumeni Herringbone potplat omogućuje izvrsnu trakciju. Unutarnji dio tenisica prekriva udobna i mekana postava koja pruža prozračnost, prirodni opseg pokreta i adekvatnu apsorpciju udara tijekom kontakta stopala o podlogu.

Povijest Adidas Superstar tenisica

Prve Adidas Superstar tenisice brzo su postale popularne među NCAA i NBA košarkaškim igračima. Jedan od prvih zaljubljenika bio je Kareem Abdul Jabbar, a narednim su se godinama ove tenisice mogle vidjeti na više od tri četvrtine, to jest 75 posto igrača NBA lige. Nakon toga, tenisice su s košarkaškog terena zakoračile i na ulice, a najviše su osvojile mlade ljubitelje rap i hip-hop kulture.

Adidas Superstar tenisice još su veću popularnost stekle 80-ih godina, kada se u njima pojavila rap grupa Run-D.M.C. na svojemu nastupu. Naime, ova se rap grupa odupirala pop kulturi pa je na nastupima nosila istu odjeću kao i na ulici, a tenisice su nosili s odvezanim vezicama i jezikom okrenutim prema van. Nadalje, Run-D.M.C. grupa objavila je pjesmu “My Adidas”, kojom je odgovorila na brojne kritike nošenja tenisica na pozornici.

Ova je grupa nakon toga potpisala marketinški ugovor s Adidasom, a koji je bio u vrijednosti od milijun dolara. Izvan košarkaškog terena, Run-D.M.C. grupa tako je napravila najveću promociju Superstar tenisica, a koje su brzo postale popularne među svim mladim osobama. Krajem osamdesetih godina ove su se tenisice nosile s vrlo širokim vezicama koje su bojama odgovarale trima Adidasovim crtama na bočnoj strani.

Adidas Superstar tenisice u modnom svijetu

Prepoznatljiv izgled Adidas Superstar tenisica ostao je desetljećima vrlo sličan. No, nakon određenog razdoblja dizajneri su osmislili nekoliko inovacija koje su unaprijedile karakteristike prvih modela. Tako, primjerice, danas imaju mekaniju unutarnju oblogu s razvijenijom tehnologijom apsorbirajućih jastučića.

Za one kojima je estetski kriterij najvažniji, izbor boja Superstar tenisica danas je zaista neograničen. Adidasovi dizajneri sve više oduševljavaju bogatim rasponom boja, uzoraka i detalja, počevši od običnih crno bijelih tenisica, obojanih gumenih “školjki” pa do tenisica s vojničkim uzorkom.

One su zbog svestranog dizajna oduvijek bile popularne, no ove se godine mogu pronaći u svakom modnom časopisu te modnim internetskim blogovima i društvenim mrežama. Također, one se danas nose uz različitu odjeću. Muškarci ih mogu obuti uz službeno odijelo ili pak sportske hlače, a svoju garderobu odvažno mogu nadopuniti i žene tako da se tenisice mogu nositi čak i uz haljinu ili suknju!

CategoryRecenzije