Adidas Stan Smith tenisice, osmišljene od strane popularne tvrtke Adidas, u početku su bile isključivo namijenjene tenisačima, no danas se nose u svim mogućim situacijama.

Naziv su dobile po američkom tenisaču Stanu Smithu, dvostrukom osvajaču Grand Slama koji se aktivno bavio tenisom od kraja 1960-ih godina pa do početka 1980-ih godina.

Ove kožne Adidas tenisice s tri perforirane linije umjesto uobičajenih adidasovih pruga, minimalističkog su i jednostavnog dizajna, te se prilagođavaju svakoj situaciji i stilu. Obično su bijele boje, dok je na stražnjoj strani tenisice poznati adidasov logo trolist označen uglavnom zelenom bojom.

Osim kožnog gornjeg dijela, Smithice imaju gumeni potplat i udobnu sintetičku postavu. Na nekim modelima Adidas Stan Smith tenisica, na jeziku je ocrtan i portret Stana Smitha zelenom bojom. Dizajn i oblik tenisica u osnovi je ostao vrlo sličan prvim modelima, no tijekom godina pojavilo se nekoliko novih verzija s bogatim izborom boja.

Povijest Adidas Stan Smith tenisica

 1960 godine

Godine 1963. proizvedene su prve Adidas Stan Smith tenisice, a koje je osmislio Horst Dassler, sin Adolfa Dasslera osnivača tvrtke Adidas. Godine 1965. ove su tenisice dobile naziv po poznatom profesionalnom tenisaču Robertu Hailletu. Kada se Haillet povukao iz teniskog svijeta, Adolf i Horst odlučili su pronaći drugog tenisača koji bi mogao promovirati ovaj model tenisica. Legenda američkog tenisa, Donald Dell, predložio je tenisača Stana Smitha koji je prihvatio ponudu te njegovo ime ove tenisice nose i danas. Godine 1967. tvrtka Adidas je dodala zeleni spužvasti materijal na stražnjem dijelu tenisice kako bi zaštitio ahilovu tetivu.

1970 godine

Nakon velikog sportskog uspjeha američkog tenisača, 1973. godine Stan Smith je potpisao ugovor s tvrtkom Adidas, a koji je na 13. mjestu od 50 najutjecajnijih ugovora za promoviranje tenisica u sportskoj povijesti! Iz nekog razloga, Adolf Dassler nije se godinama mogao čvrsto odlučiti u mijenjanje naziva tenisica, stoga su nekoliko godina ove tenisice imale portret Stana Smitha na jeziku te riječ “Haillet” iznad portreta. Godine 1978. natpis “Haillet” konačno je uklonjen s jezika tenisica koje su tada službeno preimenovane u “Adidas Stan Smith”.

1980 i 1990. godine

Godine 1988. tvrtka Adidas prodala je čak 22 milijuna pari Adidas Stan Smith tenisica koje su potom uvrštene i u Guinnessovu knjigu rekorda! Broj prodanih pari porastao je na 23,7 milijuna 1994. godine.

2000 godine

Početkom 21. stoljeća tvrtka Adidas je redizajnirala Stan Smith tenisice, a 2008. godine objavljena je kopija originalnih Adidas Stan Smith tenisica u sklopu Adidas Originals modela pod nazivom “Adidas Stan Smith 80s”. Godine 2005. izašao je podatak koji govori kako je od 1971. do 2005. godine ukupno prodano čak 40 milijuna pari Smithica.

2010 godine

Complex Sneakers uvrstio je Adidas Stan Smith tenisice na 4. mjesto od 50 najpopularnijih tenisica svih vremena, a osim toga našle su se i Adidas Robert Haillet tenisice na 36. mjestu. Nadalje, ShortList Magazine stavio je Smithice na popis 10 najlegendarnijih tenisica na svijetu, a Neal Heard koji je napisao knjigu za trenere, uvrstio je Stan Smith tenisice na 6. mjesto u svojoj top 10 listi.

CategoryRecenzije