vrste-skija-skijanje-snijeg-skije-sport-moda

Skijanje je izrazito popularni način rekreacije koji je sve više prerastao u sport. Skijati mogu djeca, mladi i odrasli. Za uspješno i kvalitetno skijanje bez ozljeda nužno je svladati neke tehnike skijanja.

Ne manje važno, kvalitetna i prilagođena oprema također je bitan čimbenik koji utječe na uspjeh i sigurnost. Opremu za skijanje čine skije i skijaški vezovi, skijaški štap, pancerice / skijaške cipele, skijaško odijelo, kaciga, naočale i rukavice.

Skijaška se oprema razlikuje od discipline do discipline, ovisi o vremenskim uvjetima, ali i modnim trendovima.
Skije se mogu razlikovati po klasi te po namjeni. Skije namijenjene za alpsko skijanje dugačke su od 1 – 2 metra. Dužina ovisi o uzrastu skijaša, njegovoj visini, ali i disciplini skijanja. Široke su između 7 – 10 cm, a njihova debljina iznosi 1 – 2 cm. „Struk“ skije uži je od vrhova i repova skija.

Prije su se skije izrađivale od tradicionalnog bio drveta, no današnja je tehnologija omogućila primjenu karbona, kevlara i ostalih čvršćih kompozitnih materijala. Na gornjoj strani skija nalaze se skijaški vezovi čija je uloga pričvršćivanje noge skijaša za skiju. Od obuće, skijaš nosi pancerice na koje se učvrsti vez. Za alpsko skijanje karakteristično je to što je stopalo skijaša u potpunosti čvrsto priljubljeno uz skiju.

Za skijaško trčanje potrebne su uže i dulje skije nego one za alpsko skijanje. Još jedna razlika od alpskog skijanja je ta što je kod skijaškog trčanja omogućeno podizanje pete, no prsti stalno dodiruju skiju. Za skijaške skokove potrebne su šire te iznimno duge skije, uglavnom preko dva i pol metra.

Što se tiče vrste skija, na tržištu postoje allround i allmountain skije, freeride, race, cross te park i junior skije. Allround skije: najrašireniji je oblik skija koje su predviđene za iskusnije skijaše. Namijenjene su za korištenje po mekanom snijegu, ali je s njima moguće skijati i na manje uređenim stazama poput tzv. off-pisti. Skije omogućavaju postizanje srednje brzine skijanja bez potrebe prevelikog napora skijaša.
Allmountain skije: riječ je o univerzalnim modelima, koji su više namijenjeni skijanju po mekšem snijegu. Površina skija i njihov radijus veći je nego kod allround skija, a kao i sve ostale vrste skija odabiru se individualno.

Freeride skije: skije koje su najšire od navedenih te su izrazito pogodne za skijanje na manje uređenim stazama.
Race skije: modeli skija koji su napravljeni isključivo za natjecateljski pripremljene staze; tvrde i strme. Prikladne su za ljubitelje brzine te skijaše s dobrom kondicijom. Na njima se lako prolazi kroz duže zavoje te se ne preporučuju za slabo uređene staze.

Cross skije: izgledom, konstrukcijom i oblikom bliže su modelima race skija, uz malu manje naglašenu zakrivljenost. Veoma su tvrde, a samim time i zahtjevne. Ni ovi modeli nisu namijenjeni za duboki snijeg, već za tvrde podloge. Ujedno, dobro podnose brzinu.
Park skije: modeli skija koji su namijenjeni isključivo izvođenju akrobacija. Krajevi skija svinuti su s obje strane, izrazito su mekane i savitljive. Srednjih su radijusa te su neprikladne za velike brzine.

Junior skije: kada naši najmlađi odluče stati na skije, za njih su najprikladniji modeli tzv. junior skija. Izrađene su i namijenjene za malu masu te su u potpunosti prilagođene djeci.

CategorySkijanje