skijaško trčanje skijanje snijeg zima sport moda

U hladnim mjesecima kada nam vrijeme ne dopušta pretjerano bavljenje rekreacijom i sportom na otvorenom, možete se početi baviti skijaškim trčanjem.

Skijaško trčanje ubraja se u discipline nordijskog skijanja, a jedan je od najučinkovitijih i najzdravijih oblika sportske aktivnosti. Ono je, kao najstariji oblik skijanja, nastalo u nordijskim zemljama iz potrebe lakšeg hodanja po snijegu, budući da je snijeg u skandinavskim zemljama gotovo svakodnevna pojava.

Dva su stila skijaškog trčanja. Riječ je o klasičnom i kliznom stilu. Razlike su djelomično u načinu „trčanja“ te u opremi. Budući da nije riječ o trčanju u pravom smislu riječi, već o načinu klizanja, skijaško trčanje ne predstavlja veliko i dodatno opterećenje na Vaše zglobove i tetive. Iz tog je razloga ovo jedna od sportskih disciplina gdje tijelo u sasvim prirodnom položaju podnosi napor fizičke aktivnosti. Ostale prednosti skijaškog trčanja jesu da ono ima pozitivan učinak na razvoj srčano-krvožilnog sustava čovjeka te se istovremeno aktiviraju i potiču na rad gotovo sve skupine mišića. Zbog korištenja skijaških štapova, odnosno zbog odgurivanja, skijaško trčanje utječe na znatno jače i veće opterećenje mišića ruku, ramenog pojasa i trupa. Zbog toga se skijaško trčanje spominje kao jedna od najučinkovitijih i najboljih aerobnih tjelesnih aktivnosti.

Staze za skijaško trčanje sastoje se od ravnice, uzbrdice i nizbrdice, a prilagođene su svakom pojedincu. Iz tog su razloga povrede kod skijaškog trčanja rijetka pojava. Ako i dođe do pada, riječ je o „trčanju“ pri manjim brzinama. Oprema za skijaško trčanje je prilično lagana, što je nužno za lakše kretanje po ravnom terenu. Ona uključuje skije, štapove i vezove. Za razliku od skija koje se koriste za alpsko skijanje, ove su uske, elastične, duže i jače savijene prema naprijed, a odabiru se prema visini i težini pojedinca, ali i s obzirom na način upotrebe skija te na njegovo znanje. Štapovi su također duži te su raznih oblika i čvrstoće. Trkač po sebi određuje koje će štapove rabiti. Vezovi u skijaškom trčanju dobro su fiksirani na vrhovima prstiju kako bi odgurivanje i potisak na skiju bio veći i sigurniji, a peta se slobodno može odizati od same skije.

Skijaško trčanje je danas popularan sport na Zimskim olimpijskim igrama, a održavaju se svjetski kupovi te svjetska prvenstva. Može biti označeno kao samostalna natjecateljska disciplina, ali može biti uključeno u nordijsku kombinaciju i biatlon. Nordijska kombinacija povezuje skijaške skokove i skijaško trčanje, dok biatlon skijaško trčanje povezuje sa streljaštvom. Pripada najzahtjevnijim natjecateljskim sportovima izdržljivosti, a povećavanjem temperature tijela možete skinuti višak kilograma. Oprema je znatno udobnija i jeftinija od opreme za alpsko skijanje. Za skijaško trčanje skijaške se karte uglavnom ne naplaćuju. U nekim slučajevima ovisno o skijalištu možda ćete ipak morati izdvojiti malu svotu.

Skijaško trčanje omogućava pojačanu funkciju dišnih organa jer se odvija u uvjetima čistog planinskog zraka. S obzirom na povoljan učinak skijaškog trčanja na zdravlje te zbog malog rizika od ozljeđivanja, ono je primjenjivo i u manjim dobnim skupinama, ali i kod ljudi starije životne dobi. Tom u prilog ide i jednostavnost te tehnika izvođenja „trčanja na skijama“. Osim boravka na svježem zraku, rekreacijsko skijaško trčanje idealno je za smanjivanje stresa, odnosno za uklanjanje svakodnevnih negativnih učinaka na Vaš organizam.

CategorySkijanje