kako-odabrati-skije-odabir-skija-trening-snijeg-sport-moda

Skije su, pored skijaškog odijela, najvažniji dio skijaške opreme. Na tržištu postoji veliki izbor skija koje se razlikuju po modelima; širini, dužini, po načinu izrade te po njihovoj namjeni.

Skije se odabiru pojedinačno, ovisno o karakteristikama pojedinca, skijaškom znanju i njegovim potrebama. Ako ste početnik ili amater, nemojte kupiti one skije koje su namijenjene svakodnevnim sportašima. Umjesto zabave, razonode i uživanja u dojmovima nakon skijanja, vrlo vjerojatno ćete nakon skijanja biti prilično umorni. Zato natjecateljske skije nisu dobar odabir.

Ovisno o Vašoj sposobnosti i umijeću morate imati u vidu i obilježja pojedinih vrsta skija kako biste znali koje odabrati. Ako preferirate brzinu, možete se odlučiti za neke dulje skije. One koje su kraće lakše je kontrolirati, no u pravocrtnoj vožnji su nestabilnije. Baš kao i skije manjeg radijusa koje usprkos ovome ipak imaju i određenu prednost, a to je lakše izvođenje kratkih dinamičnih zavoja. Mekše skije također su pogodnije za prolaženje kroz zavoje.

Početnički modeli skija jeftiniji su od svih ostalih modela. Takve skije prilično su lagane i savitljive te se može reći da one same „vode“ skijaša zbog jednostavnosti njihova upravljanja. Početnici neka ne odaberu prekratke skije. Iako ih je lakše kontrolirati, mogu uzrokovati slabije održavanje ravnoteže ili padove na leđa. Iz tog se razloga preporučuju skije čija visina doseže razinu Vašeg nosa ili obrva. Ovakve vrste skija idealne su za svladavanje osnova; sve one skije koje su na „ljestvici“ iznad navedenih oblika iziskuju više novca, ali i više fizičkog napora i skijaškog znanja.

Rekreativne skije dijele se u tri kategorije: niži rekreativni modeli, srednji rekreativni modeli te viši rekreativni modeli. Niži rekreativni modeli prikladni su za one koji su svladali plavu stazu te redovito skijali 20-ak dana. Modeli ovakvih skija malo su tvrđi od početničkih, a na sebi imaju dodatak koji je karakterističan za natjecateljske modele. Riječ je o naprednijem načinu ublažavanja vibracija, integriranim vezovima ili otpornijem materijalu rubnika. Cijena im je skuplja, no to znači bolju prilagođenost u zahtjevnijim uvjetima na stazi. Ako smatrate da bi ovakva vrsta skija odgovarala Vašoj tjelesnoj spremnosti i skijaškoj tehnici, na tržištu možete pronaći različite proizvođače i modele.

Srednji rekreativni modeli skija namijenjeni su onima koji imaju oko 35 aktivnih skijaških dana. Ako Vam crvene staze ne predstavljaju problem te ako ne želite trošiti puno energije kako biste „obuzdali“ skije, provjerite neke od ovih modela. Ovakve skije su tvrđe i stabilnije, a rubnici su im kvalitetniji. Ako znate kakav Vam je stil vožnje te želite li bržu ili sporiju vožnju, još Vam je lakše odlučiti koje skije odabrati. Za ljubitelje brzine i dinamičnih zavoja potrebne su kraće skije (do 20 cm niže od Vas) čiji su radijusi između 14 i 16 m. Ako Vam je želja skijati u dubokom snijegu, tada su Vam potrebne šire skije s radijusom preko 18 m.
Viši rekreativni modeli skija namijenjeni su vrsnim poznavateljima skijanja te onima koji iza sebe imaju oko 50 aktivnih skijaških dana. Ako je vaša tehnika skijanja prilično dotjerana, ako redovito posjećujete crne staze i ako ste fizički iznimno pripremljeni, odabirom ovakvog modela skija zasigurno nećete pogriješiti.

Natjecateljski modeli skija prikladni su za spremne skijaše izvrsne skijaške tehnike, dobre izdržljivosti te snažnih mišića. Ovakve skije prilagođene su uređenim, strmim i pripremljenim stazama, na kojima ih morate znati kontrolirati kako bi bile stabilne i pouzdane.
Skije se razlikuju po modelima, ali i unutar pojedinih klasa, stoga je najvažnije prije kupovine svakako isprobati skije.

CategorySkijanje