Od najranije djetetove dobi važno je postaviti nekakav temelj za zdravi život. To podrazumijeva uključivanje djeteta u određene sportske aktivnosti, naravno prilagođene njegovom uzrastu.

Za djecu u dobi od 3 godine važno je da se što više kreću, budući da se tada razvijaju živčano – mišićni i koštano – vezivni sustavi, koji su neophodni za rast i razvoj djeteta. Dijete od 3 godine tek razvija osnovne pokrete za trčanje, skakanje i slično.

Najidealniji oblici tjelovježbe u ovoj dobi jesu trčanje, šetnje na igralištu ili organizirani takozvani poligoni za djecu. Prolazeći poligon, dijete koristi noge i ruke kako bi uspješno došlo do kraja. To je iznimno zanimljiva sportska aktivnost za djecu u ovoj dobi jer se provlače kroz tunele, penju po penjalicama koje su namijenjene njihovom uzrastu, valjaju se i kotrljaju, trčkaraju do određenog mjesta, prenose loptu s jedne strane na drugu i slično.

Igrajući se na ovakvim poligonima dijete stvara predispozicije za svladavanje zahtjevnijih motoričkih vježbi s kojima će se susresti u kasnijim godinama života. Bit će tu i padova dok dijete trčkara kroz pijesak ili zapinjanja dok prolazi tunelom, no takve će stvari u njemu poticati nastanak pozitivnih osobina poput ustrajnosti i discipliniranosti.

Igre s loptom dobar su izbor za djecu od 3 godine. Bilo da je riječ o nošenju lopte, o bacanju te šutanju lopte ili o gađanju, dijete polako razvija osjećaj za vlastito tijelo. Većina djece u ovoj dobi voli plesati. Iako su možda malčice premali za upis na plesne aktivnosti, svakako im kod kuće pustite glazbu i osigurajte mjesto za njihov nastup. Bavljenje gimnastikom pozitivno utječe na fizičke i psihičke sposobnosti djece. Dijete razvija osjećaj za ravnotežu, a time se poboljšava i koordinacija čitavog tijela. Najvažnije, gimnastika jača djetetovo samopouzdanje. Važno je gimnastičke elemente prilagoditi djetetovom uzrastu i mogućnostima.

Plivanje je odlična sportska aktivnost koju djeca vole, no mališani od 3 godine još su mali za to. Kao zamjena za plivanje, uz nadzor odrasle osobe dopustite djetetu igranje u vodi, u njemu prilagođenoj dubini; za početak u kadi. Tako se postupno razvija djetetovo samopouzdanje. Raniji doticaj djeteta s vodom podrazumijeva oslobađanje od straha koji se može javiti u kasnijim godinama od bazena, mora i plivanja općenito.

Sve aktivnosti trebaju staviti naglasak na zabavu, smijeh i igru, a ujedno utjecati na kvalitetan razvoj motoričkih znanja.
Za Vaše dijete odaberite onaj sport koji ga najviše zanima. Djeca znaju biti sklona brzom odustajanju od određene aktivnosti te ih umjesto toga zanima neka druga. Važno je da se roditelji tome prilagode i idu za djetetovim željama, jer bavljenje bilo kojim sportom svakako je bolje od gledanja crtića. Važno je napomenuti da se djeca u dobi od 3 godine sportskim aktivnostima bave isključivo zbog razonode i zdravog načina života.

Još uvijek ne treba forsirati natjecateljski duh ili timske sportove kompliciranih pravila. Nemojte forsirati dijete na nešto što mu se ne sviđa, jer će to kasnije uzrokovati samo štetne posljedice. Natjecateljski duh javit će se sam od sebe, oko 8., 9. ili 10 godine života, ali u ovoj dobi najvažnije je samo pokušati stvoriti naviku bavljenja sportskim aktivnostima.

CategoryDjeca