Školski ruksaci s dvije naramenice idealni su za nošenje težih predmeta kao što su knjige, bilježnice i ostali školski pribor.

Oni dolaze u različitim oblicima, veličinama, bojama, dizajnu i materijalima. Ruksaci rađeni od tvrđeg materijala na donjoj strani služe za potporu predmeta i raspoređivanje težine predmeta preko tijela na odgovarajući način, to jest prenoseći veći dio težine na jače zglobove kao što su kukovi.

Većina školskih ruksaka se zatvara i otvara patentnim zatvaračem ili velikim kopčama, a neki se zatvaraju uz pomoć dvije uzice, no, takav je ruksak više namijenjen odraslim, tjelesno razvijenim osobama. Školski ruksaci uglavnom imaju jedan ili dva velika pretinca za spremanje knjiga i bilježnica te više manjih pretinaca za spremanje osobnih stvari kao što su mobilni telefon, ključevi, novčanik i slično.

Veliki pretinci nalaze se na stražnjoj strani, to jest bliže leđima kako bi se pravilno raspodijelilo opterećenje na kralježnički stup. Idealni školski ruksak trebao bi održavati posturu, prirodno hodanje, ravnotežu i općenito pokretljivost. U svakom slučaju, ruksak ne bi trebao proizvoditi neuravnotežene sile na tijelo, a pogotovo kada je riječ o prvašićima. Široke naramenice također pridonose boljoj raspodijeli opterećenja.

Naime, nepraktičan, težak i neodgovarajući školski ruksak može uzrokovati bolove u donjem dijelu leđa koja se zatim može proširiti i u cijelom mišićno-koštanom sustavu. Takve smetnje stvaraju iscrpljenost, umor, manjak koncentracije u školi, pa čak i lošije ocjene u školi. Osim toga, može doći i do nepravilnog držanja djeteta koje može uzrokovati ozbiljnije zdravstvene probleme kao što su skolioza, kifoza, lordoza ili protrakcija vratne kralježnice.

Kada govorimo o neodgovarajućem ruksaku, riječ je zapravo o težini i položaju, a ne o samim ruksacima. Naime, ruksaci s dvije naramenice su idealni za sve školarce, a negativan učinak mogu imati ako je ruksak postavljen u nižem položaju koji je povezan je s većim osjećajem pritiska na ramenima. Teška torba neće stvarati velike probleme ako je težina pravilno raspoređena, no, sigurnije je odabrati lakši školski ruksak te lakši školski pribor.

Prije kupovine školskog ruksaka za mališana, valjalo bi razmisliti o ruksacima s anatomskom stražnjom stranom i fluorescentnim oznakama zbog vidljivosti u mraku, no, takvi su ruksaci malo skuplji od onih običnih. Također, pripazite na veličinu ruksaka – on ne bi trebao pokrivati više od tri četvrtine dužine djetetovih leđa. Podučite dijete kako da ruksak nosi na pravilan način i pregledajte djetetovu posturu kada na leđima nosi teži teret.

Dizajn školskih ruksaka

Osim udobnosti i kvalitete, brojnim je mališanima važan dizajn ruksaka. Oni najmanji najčešće biraju šarene ruksake s oslikanim pojedinim likovima iz animiranih filmova, a tinejdžeri će pak birati između modernijih školskih ruksaka. Naime, ruksaci danas dolaze u mnogim uzorcima i detaljima, tako da se vaš mali akcijski junak može pokazati s Nindža kornjača ili Spiderman ruksakom, a vaša princeza može s ponosom pokazati svoju ljubav prema Elsi, Anni i Olafu. Stariji školarci poželjeti će moderni jednobojni ruksak ili pak ruksak s različitim životinjskim i cvjetnim uzorcima. Danas su vrlo popularni ruksaci s vojničkim uzorcima ili šareni ruksaci s jarkim bojama. U svakom slučaju, zbog vrlo bogatog izbora školskih ruksaka, svako se dijete bez obzira na dob može izraziti na svoj način.

CategoryDjeca