Prehrana bez glutena

Celijakija je cjeloživotna i ozbiljna autoimuna bolest koju uzrokuje pretjerana reakcija imunološkog sustava na gluten, protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Jedino liječenje ovakvog stanja jest stroga dijeta koja isključuje namirnice koje sadrže gluten.

Za one pojedince koji su tek nedavno otkrili da i oni imaju celijakiju, stroga prehrana bez glutena može se u početku činiti prilično zastrašujuće, no naoružani znanjem, vjerujte da se prehrani bez glutena može relativno lako prilagoditi. U nastavku teksta donosimo savjete za prehranu bez glutena:
1. Prije kupovine bilo kojih namirnica uvijek pročitajte etiketu naznačenu na hrani. Vodite računa o tome kakvo zrno je navedeno; pšenica, raž, ječam, zob. Uglavnom su ovakve stvari naglašene i podebljane.
2. Doslovno koristite zamjenu za hranu koja sadrži gluten: tjestenina, kruh i krekeri sadrže gluten, no to ne znači da više ne možete uživati u takvoj hrani. Umjesto toga, pronađite bezglutensku alternativu vaše omiljene hrane (tjestenina, kruh, krekeri) koju ćete naći u trgovinama zdrave prehrane.
3. Ne zaboravite da postoje brojne namirnice bez glutena, od kojih izdvajamo svježe voće, povrće, meso, perad, ribu, sir i jaja, stoga ih redovno koristite kao osnova za vaše obroke.
4. Trebate izbjegavati određena alkoholna pića: alkoholna pića bez glutena odnose se na jabučno vino, vino, sherry i likeri, no imajte na umu da pivo sadrži velike količine glutena te da nije prikladno za konzumaciju. Na tržištu postoji pivo bez glutena, no prije upotrebe svakako pročitajte zalijepljenu etiketu.
5. Čak i mala količina glutena može biti dovoljna da uzrokuje neželjene simptome, stoga svakako svedite rizik od eventualnog unosa glutena na najmanju razinu na način da redovno perete kuhinjske površine prije upotrebe, koristite zasebne posudice i staklenke i slično.

Namirnice koje ne sadržavaju gluten:
– Hrana od cjelovitih žitarica i bilja poput zrna: kukuruz u svim oblicima: kukuruzno brašno, krumpir
– Riža u svim oblicima: bijela, smeđa, basmati riža
– Heljda, lan, proso, soja, palenta
– Brašno od oraha, kokosa, brašno od heljde, badema ili slanutka
– Mlijeko, maslac, margarin, obični jogurt i većina sladoleda
– Biljna ulja, od kojih izdvajamo kanolu kao najzdravije
– Orašasti plodovi, morski plodovi, grah,mahunarke
– određeni destilirani ocat bez glutena
– samo određeni začini bez glutena

Bez obzira na današnju trenutnu modu koju čini prehrana bez glutena nema potrebe da se na to odlučujete osim ako vam nije dijagnosticirana celijakija. Prehrana bez glutena donosi određene prednosti, no uglavnom za osobe kojima je takva prehrana namijenjena.
Prednosti:
• Većina namirnica koja se konzumira kroz prehranu bez glutena može pomoći u promicanju zdravih navika i gubitku težine.
• Bolja apsorpcija hranjivih tvari: vaše će tijelo bolje obraditi ono što jedete i maksimalno iskoristiti sve namirnice.
• Smanjena nadutost
• Smanjene upale želudca
• Poboljšana koncentracija
• Veća razina energije
• Bolji metabolizam/bolji rad crijeva

Ako sumnjate na celijakiju, nikad nemojte započinjati prehranu bez glutena sve dok niste obavili krvne pretrage, budući da ćete jedino tako znati stvarno stanje. Ne budite sam sebi liječnik. Ako je pojedinac već izbacio gluten iz prehrane, morat će ponovno nastaviti s njegovim konzumiranjem i to najmanje 6 tjedana prije bilo kakvih pretraga.

CategoryPrehrana