kalorije-gubitak-kilograma-mjerilo-sport-trening-fittnes-skidanje-naslaga-debljina-mršavljenje

Kalorije predstavljaju energiju koja se oslobađa iz hrane tijekom procesa njezine razgradnje i najvažnije je mjerilo u gubitku kilograma i skidanju neželjenih masnih naslaga. Jer upravo o unosu kalorija te njihovoj potrošnji ovisi hoće li se osoba udebljati ili će mršavjeti.

Laički rečeno, ako u organizam unesete manje energije nego što vam je potrebno, tad ćete početi mršavjeti. Ako osoba dnevno unosi više od preporučene energije, udebljat će se. Jednako tako, unosom kalorija povećava se mišićna masa, stoga ne možete očekivati bolje rezultate i napredak u vježbanju u vidu većih i jačih mišića, ako ne unosite dovoljno kalorija (hrane). Kako biste znali koliko je teška određena namirnica, u nastavku teksta donosimo vam popis namirnica s pripadajućim kalorijama.

Mesni proizvodi:

Od svih mesnih proizvoda i mesnih prerađevina najviše kalorija na 100 grama ima slanina, čak 605. Osim toga, slanina je relativno mali izvor proteina, dok ugljikohidrata gotovo da i nema. Najmanje kalorija ima konjetina (98) te pileća i pureća prsa (110). Ovo meso ima između 23 – 25 grama proteina i 0 ugljikohidrata.

Riba:
Najmanje kalorija na 100 grama ima kamenica (49). Slabi je izvor proteina (6) i ugljikohidrata (4). Čak 323 kalorije broji smuđ, a nakon njega slijedi tuna u ulju (303). Poznato je da je riba odličan izvor proteina s 0 ugljikohidrata.

Mlijeko i mliječni proizvodi:
Najmanje kalorija (40) imaju mlijeko s 0,9% mliječne masti te obični jogurt. Nakon toga slijedi svježi kravlji sir s tek 72 kalorije na 100 grama što ga čini izvrsnom dijetnom namirnicom. S 15 grama proteina i 4 grama ugljikohidrata idealan je skoro u bilo koje doba dana. Ili noći.

Jaja:
Bjelanjak je najbolji izvor proteina (17 g) s tek jednim gramom ugljikohidrata. S nešto više od 50 kalorija, idealni su prehrambeni proizvod, dakako uz svježi kravlji sir. Najviše kalorija ima pačje jaje (172).

Žitarice, tjestenina, kruh, riža:
Sojin sir (tofu) ima daleko najmanje kalorija (72) u odnosu na sve ostale namirnice iz ove skupine. Zatim slijedi kuhano tijesto (145 kalorija) te raženi kruh sa žitaricama s 205 kalorija. Važno je napomenuti da su svi prehrambeni proizvodi iz ove skupine izvori velike količine ugljikohidrata; između 30 – 83. Osim ranije spomenutog tofua koji ima samo 2 grama ugljikohidrata.

Povrće:

Kiseli krastavci, zelena salata i rotkvice imaju najmanje kalorija (13), dok se na posljednjem mjestu nalaze masline s čak 140 kalorija na 100 grama.

Krumpir:
Postoji nekoliko vrsta krumpira, no najmanje kalorija ima krumpir pire (67), a najviše naravno, svima omiljeni, čips s čak 568 kalorija na 100 grama!

Voće:

Svi govore, kada želite ići na dijetu, jedite voće. No bez obzira na njihove niskokalorične vrijednosti, zaboravljate da je voće puno šećera, odnosno ugljikohidrata. Tako se na ovoj listi kao namirnica s najmanje kalorija nalazi lubenica (5) te jagode (36) i grejp (42). 10 – 12 grama ugljikohidrata nije puno, no ako ćete cijeli dan jesti samo jagode, grejp, grožđe i banane, vrlo lako stići ćete do neželjenog visokog unosa ugljikohidrata.

Svakodnevni unos kalorija možete pratiti jednostavnim omjerom ugljikohidrata, masti i proteina. Uz redovitu tjelovježbu i kontroliranu prehranu, možete postići zavidne rezultate.

CategoryPrehrana