tenisice-za-košarku-basket-košarka-patike-obuća-trening-sport-moda

Svaki sport zahtijeva posebnu opremu za dobro i kvalitetno treniranje.

Obuća, odnosno adekvatne tenisice njezin su najvažniji dio. Postoje tenisice za nogomet, tenis, atletiku, košarku itd. Kvalitetne tenisice za košarku pridonose vrhunskim košarkaškim izvedbama. One su lagane, prozračne i izuzetno fleksibilne, a u isto vrijeme su čvrste, izdržljive i dugotrajne.

Na tržištu postoji različiti modeli tenisica za košarku. Oni se međusobno razlikuju po materijalu, namjeni, a naravno i po dizajnu te izgledu. Tenisice za rekreativce izrađene su od različiti materijala pa su u isto vrijeme prikladne i za igru na otvorenom i za igru u dvorani. Od košarkaških tenisica za profesionalce razlikuju se i po izgledu; ove su pliće te se pružaju do sredine članka.

Tenisice za košarku koje su namijenjene profesionalnim igračima imaju iznimno fleksibilan potplat koji se prilagođava na sve udarce te osigurava stabilnost igrača tijekom naglih mijenjanja smjerova, šprinteva i sl. Neadekvatne tenisice zasigurno će smanjiti mogućnosti igrača i ograničiti njegove izvedbe. U najgorem slučaju mogu uzrokovati ozljede koljena, stopala ili kralježnice. Iz tog su razloga košarkaške tenisice na određenim dijelovima čvršće od običnih tenisica za svakodnevnu upotrebu, kako bi osigurale stabilnost i podupirale gležanj. Osim što su ovakve tenisice čvršće, još su dublje od običnih. Razlog tome je dodatna zaštita članaka igrača.

Labava i nestabilna tenisica može uzrokovati uganuće zgloba. Zato je ovakva svojevrsna potpora za članak od velike važnosti jer na taj način omogućuje igraču sigurno ulaženje u napad te naglo mijenjanje smjerova. Tenisice se, dakle, razlikuju i po materijalu od kojeg se izrađuje potplat. Razlika je velika u tenisicama za košarku koje se koriste za igru na otvorenom ili za igru u dvorani. One košarkaške tenisice koje su namijenjene za dvoransku igru odnosno za unutrašnje podloge imaju posebno izrađen sloj na potplatu koji iznimno dobro prianja na parket istodobno osiguravajući sigurnost, ali i udobnost.

Najvažnija karakteristika potplata tenisica za košarku je ta da on omogućuje ublažavanje udaraca te da osigurava maksimalnu udobnost za vrijeme igre. Tenisice za košarku možete pronaći u svim veličinama, u svim bojama te s različitim dodatnim karakteristikama. Mogu biti jednobojne, dvobojne, s oslikanim logom marke i sl. Vrhunskog su dizajna i iznimne kvalitete. Lagan i tanak potplat pruža snažnu i stalnu podršku srednjem dijelu stopala. U unutrašnjosti tenisica postoji EVA pjena čija je zadaća osiguravanje udobnosti tijekom nošenja. Tenisice mogu biti napravljene od laganog, izdržljivog i prozračnog materijala, ali za njihovu se izradu može koristiti koža ili neki drugi umjetni materijal. Gornjište tenisica može biti izrađeno čak i od mješavine sintetike i tekstila.

Visina tenisica za košarku varira; veća visina pruža bolju stabilnost, bolju potporu za gležnjeve i snagu. Niske košarkaške tenisice osiguravaju bolju fleksibilnost, a prikladne su za situacije u kojima se često i naglo mijenja smjer. Na tržištu postoje i tenisice za košarku srednje visine koje podržavaju, no ne ograničavaju gležnjeve. Uglavnom ih koriste oni igrači kod kojih je važna brzina i eksplozivnost. Razlika među tenisicama postoje, no one glavne su navedene. Odaberite košarkaške tenisice prema vlastitim mogućnostima, no prilikom odabira svakako uzmite u obzir ranije navedene smjernice.

CategoryKošarka