S padom temperature i ulaskom u period nestabilnijih vremenskih prilika naše tijelo postaje osjetljivije, imunitet oscilira i skloniji smo prehladama. Uvriježeno pravilo je da ako se prehlada osjeti samo u području glave, odnosno ako vam je samo začepljen nos i nemate povećanu tjelesnu temperaturu tjelovježba je dopuštena dapače preporučljiva. Jesenske prehlade a i one zimske znaju biti uporne i potrajati po nekoliko tjedana, stoga ako odlučite u tom periodu u potpunosti odustati od tjelovježbe više štetite svom tijelu jer zanemarujete fizičku aktivnost, a uporna prehlada će se prije zaliječiti dobrim znojenjem.  Bitno je naglasiti da je u ovoj situaciji iznimno bitno slušati svoje tijelo, pratiti simptome prehlade i dobro poznavati svoje granice.

  1. Pratite simptome i reakcije tijela

Ako primijetite da se simptomi prehlade šire na vrat, da su vam bolne i natečene žlijezde, da vas bole udovi i mišići te da vam je povišena tjelesna temperatura fizičku aktivnost treba preskočiti te dopustiti tijelu da zacijeli i da se prehlada povuče. No ako su simptomi prehlade isključivo vezani za područje glave, odnosno ako se radi o običnoj prehladi kako smo već naglasili u tekstu tjelovježba je preporučljiva.

  1. Prilagoditi vježbanje tjelesnim mogućnostima u periodu prehlade

Bitno je također i prilagoditi tjelovježbu načetom tijelu. Pametno odabranom fizičkom aktivnošću za vrijeme prehlade koja je kontrolirana i usklađena s potrebama vašeg tijela, dopuštamo našim  imunosnim stanicama bolju cirkulaciju. Bržim kolanjem kroz naš organizam stanice mnogo brže otkrivaju i ubijaju bakterije i viruse. Preporučljivo je smanjiti intenzitet treninga ali trenirati učestalije, svako drugi dan, što je puno bolje od intenzivnijih treninga dva ili tri puta tjedno. Ako vam trening ne paše i prehlada vam smeta izaberite neku laganiju aktivnost, poput 30 minuta hodanja svaki dan.

  1. Posvetite više pažnje odmoru

Osim fizičke aktivnosti vrlo je bitno da tijelo dobije minimalno osam sati kvalitetnog sna kako bi se što prije oporavilo, i ako je moguće u periodu prehlade uvesti i polusatni dnevni odmor. Tijelo se najbrže obnavlja tijekom sna. Osim kvalitetnog sna pripazite na unos vitamina i tekućine tijekom ovog perioda.

  1. Ako ste fizički aktivni niste nedodirljivi

Naporne prehlade teško je izbjeći, iako je fizički aktivnim osobama povećana otpornost na prehlade, hrpa je tu sitnica zbog kojih se opet možete naći na meti dosadnih bakterija i virusa, poput stresa, manjka sna, pada imuniteta itd. Aktivno vježbanje neće vas zaštiti od bolesti, pogotovo kada se bavite sportom i vježbanjem kojim pomičete svoje granice izdržljivost te odrađujete treninge u kojima je vaše tijelo izloženo velikim naporima, tad ste možda i u većem riziku da uhvatite kakvu prehladu. Iznimno je bitno da pri povratku fizičkoj aktivnosti nakon bolesti pristupate iznimno oprezno i da se u ritam vraćate postepeno kroz period od dva do tri tjedna. Dajte vremena svom tijelu da zacijeli i da se vrati na staro.