Postoji američki običaj, nazovimo ga tako, koji dozvoljava da na poslu uzmete neplaćeni dan ili nekoliko dana ako Vam je potrebno da bi nešto obavili ili slično. Kod nas postoji u zakonu propisano da također možete iskoristiti dan ili dva prilikom selidbe ili zakazanih liječničkih pregleda i slično. Nedavno je jedna Amerikanka pritisnuta svakodnevnim stresom i privatnim obvezama, poslala email svom šefu u kojem traži da joj uvaži jedan „personal day“ koji bi željela iskoristiti za svoje mentalno zdravlje, da se malo posveti sebi i odmori. To i nije toliko iznenađujuće, koliko je odgovor njenog šefa oduševio čitav internet. On joj je dozvolio slobodan dan i  odgovorio joj da si uzme vremena koliko želi, da se oporavi, napuni baterije i neka im se vrati jača nego ikada. Rijetki su oni koji mogu zamisliti takvu situaciju na svom poslu, ali ova mala digresija samo je uvod u našu temu.

Mentalno zdravlje je itekako važno, i iako se u načelu smatra da bi „zdravi u glavi“ trebali biti čim nemamo nikakvih problema, ali tko je zapravo u takvoj situaciji da nema niti jedan pa i najmanji životni problem. To je pomalo uskogrudno razmišljanje, osobito u našem podneblju gdje se bilo kakva mentalna i duševna tegoba gleda pod povećalom i omalovažava.

Osim što ste izloženi svakodnevnom stresu, da ste lošijeg mentalnog zdravlja zaključit ćete po tome što taj stres sve teže podnosite, teže se koncentrirate, goreg ste raspoloženja općenito, manje spavate i slično. Dakle, osjećate li se anksiozno i depresivno, počinjete imati loše mišljenje o sebi, ali definitivno ste još jako daleko od liječničke pomoći, preporučujemo Vam vježbanje i bavljenje sportom.

Dokazano je da je bilo koja aktivnost, pa čak i obično hodanje, blagotvorno za naše zdravlje. Odaberite bilo što, što Vam je u blizini ili Vam je zanimljivo – trčanje,vožnja biciklom, aerobik, plivanje, ples, ali čak i vrtlarenje, dokazano će poboljšati Vaše stanje te umanjiti ako ne i ukloniti u potpunosti, depresiju i anksioznost. Bitno je da ste aktivni, te ako imate opciju, da budete na zraku, još i bolje. Preporučena količina aktivnosti je pola sata do sat vremena, otprilike tri puta tjedno. Ne morate odmah krenuti naglo, obavezno krenite postepeno, pa makar se i više posvetili vom vrtu. Nakon vrlo kratkog vremena počet ćete se osjećati bolje i zadovoljnije, poboljšat će Vam se raspoloženje, osjećat ćete se takoreći bistrije, bit ćete mirniji. Osim toga povećat ćete samopouzdanje, smanjiti rizik od daljnje depresije, a da ne govorimo o tome kao će Vaša povezanost sa samima sobom i ljudima oko sebe biti bolja.

Kako i svaka stvar s kojom se pretjera, nije dobra za Vas,  tako ne treba pretjerati s vježbanjem. Nemojte dopustiti da Vam postane centar i okosnica Vašeg mentalnog zdravlja, jer ono prvenstveno ovisi samo o Vama. Ako pijete lijekove preporučuje se posavjetovati se s liječnikom prije nego propisani recept od strane specijalista zamijenite trčanjem po livadi. Rad na sebi je proces, pa tako bi trebao biti i rad na Vašem zdravlju, osobito mentalnom. I ako ne vidite rezultate odmah, ustrajte, ali krenite postepeno. Brinuti o sebi danas je postala sporedna stvar uza sve što nas okružuje, zato odvojite barem malo vremena kako biste radili na sebi, te možete započeti laganom šetnjom susjedstvom.