ozljede-na-treningu---nepravilna-tehnika-prevelika-težina---izostavljanje-istezanja-i-zagrijavanja---sportmoda

Ozljede na treningu česta su pojava do kojih dolazi zbog nestručnog vježbanja, nekvalitetne sportske opreme, nedovoljnog zagrijavanja, ali i zbog podudaranja nekih okolnosti u kojima se trenira. Iako se najviše ozljeda događa pri timskim sportovima, najčešće su ozljede one u fitnes centrima odnosno teretanama. Zato ćemo se danas osvrnuti na najčešće uzroke ozljeda u vježbanju s utezima te savjete kako spriječiti neželjene ozljede.

Nepravilna tehnika:

do ozljeda u radu s utezima najčešće dolazi zbog nepravilne tehnike izvođenja vježbi. Često, i sami pronađete neke zanimljive vježbe na internetu koje biste voljeli probati u teretani jer su drukčije od onih koje ste dosad radili. Mislite kako ste sve upamtili i dolazite na trening. Sjedate na određenu spravu, hvatate se rukama za šipku i što sad? Je li u videu osoba povlačila šipku ispred ili iza leđa? Je li trup pod pravim kutem u odnosu na noge ili ste nagnuti unazad? Treba li isprsiti prsa? Mislite kako je riječ o nebitnim sitnicama, stoga radite sve i svašta jer se ne možete prisjetiti točne tehnike koju treba primijeniti. Upravo je ovo najčešći uzrok ozljeda na treningu s utezima.

Prevelika težina:

Svi misle bit ćeš frajer, ako vježbaš s većim ili puno većim težinama na koje još nisi navikao. Riječ je o tome da ne možeš kontrolirati preveliku težinu. Samim time, cijelu tehniku pokreta izvodiš nepravilno, a što je najgore, u ovakvim ti se situacijama često zna zaljuljati tijelo ili možeš napraviti nepotrebni trzaj koji može dovesti do ozljeda.

Nedovoljno zagrijavanje:

Na početku svakog treninga obavezno morate odraditi zagrijavanje kako biste pripremili tijelo na daljnje vježbanje. Bez obzira na to što su vam danas na rasporedu ruke i prsa, preporučujemo vam da svakako 5 – 15 minuta utrošite na kvalitetno zagrijavanje. To može biti hodanje na traci, lagano trčanje ili vožnja bicikla. Nikako, dakle, ne izostavljajte zagrijavanje, jer to je jedini način na koji vaše tijelo možete učiniti spremnim da podnese opterećenja iz glavnog dijela treninga. Zagrijavanjem tijela povećava se temperatura mišića što utječe na njegovu pokretljivost i elastičnost.

Izostavljanje istezanja:

Istezanje prije treninga jednako je važno kao i istezanje nakon treninga. Istezanje prije treninga potiče cirkulaciju, smanjuje napetost mišića, poboljšava se kontrola tijela te se sprječavaju mogućnosti ozljeda. Istezanje nakon treninga opušta mišiće.
Najčešće ozljede su ozljede koljena i ramena. Rame je jedan od najpokretljivijih zglobova na tijelu te upravo zbog toga njegova stabilnost često dolazi u pitanje, jer je prilično velika razlika između zglobnih površina ramena. Ozljede ramena najčešće nastaju za vrijeme izvođenja ramenog potiska. Zato je savjet stručnjaka prebaciti se na lat mašinu te povlačiti šipku ispred glave.
Do ozljede koljena dolazi u slučaju kada je koljeno izloženo velikom naporu, a to je kod izvođenja teškog čučnja.

Zbog pojačanog trošenja hrskavice, javlja se neugodna bol. Ako se pronalazite u ovoj situaciji, nikako nemojte silovati koljena, već vam preporučujemo hlađenje i mirovanje. U slučaju rehabilitacije, kod nožne prese i kod čučnja potrebno je ograničiti kretnje koljena na 30°, a kod ekstenzije od 90°- 60°.
Nažalost, u teretani može doći do najrazličitijih ozljeda, no ako tijekom vježbanja poštujete zakonitosti funkcioniranja lokomotornog sustava i ranije navedene savjete, mogućnosti za bilo kakve ozljede svest ćete na minimum.

CategoryNekategorizirano