bicikliranje-trening-treniranje-vožnja-biciklom-mtb-oprema sport-moda-sport&moda

Zbog ubrzanog načina života, nekvalitetne prehrane i smanjene fizičke aktivnosti, često dolazi do nastanka negativnih učinaka današnjeg modernog života na zdravlje ljudi. Kako bismo bili u formi bez obzira na sve, potrebno je redovito vježbati ili baviti se sportom. Bicikliranje je idealan vid rekreacije za sve uzraste. Ovisno o intenzitetu i vremenu bicikliranja možete potrošiti između 400 i 600 kalorija. No to nisu jedine prednosti ovog sporta.

Prednosti bicikliranja

Bicikliranje ne utječe na zglobove i ne opterećuje ih. Dok sjedite na biciklu, vaša je težina na određenim kostima zdjelice, a ne na vašim nogama kao što je to slučaj kod hodanja ili trčanja. Ova činjenica čini bicikliranje idealnim za sve osobe koje imaju bolove u zglobovima. Bicikliranje predstavlja svojevrsnu aerobnu aktivnost, jer okretanjem pedala pozitivno utječete na rad srca, mozga i krvnih žila.

Aerobna tjelovježba potiče oslobađanje odnosno lučenje endorfina, hormonske supstancije koja utječe na dobro raspoloženje. Bicikliranjem možete izgraditi i ojačati mišiće donjeg dijela tijela. Okrećući pedale koristite mišiće stražnjice, lista i kvadricepsa, a nezaobilazan je rad i tetive koljena i mišića u prednjem dijelu kukova. Osim toga, biciklizam djeluje i na rad drugih mišića; abdominalne mišiće koristite kako biste sjedili uspravno, a mišićima ruku i ramena držite upravljač i njime upravljate.

Oprema za bicikliranje

Za svakodnevno bicikliranje potrebna vam biciklistička oprema koju, dakako, čini bicikl, odjeća, obuća, kaciga, svjetla i ostali dodatci. Na tržištu postoje različite vrste bicikala: dječji, sportski, gradski i sl. Odlučite se za onaj bicikl koji stavlja manje pritiska na vaše tijelo i držanje. To su tzv. kruzeri koji imaju višenamjenski upravljač koji vam omogućuje da sjedite uspravno. Njegove široke gume osiguravaju glatku vožnju, a sjedala apsorbiraju udarce. Ovakvi su bicikli idealni za gradsku vožnju.

Za neke učinkovitije vožnje biciklom preporučujemo vam da nabavite sportski bicikl s drukčijim profilom i tanjim gumama. Za uspješno i sigurno bicikliranje potrebna vam je kvalitetna biciklisitička odjeća. Riječ je o majici i hlačama koje ne apsorbiraju vlagu i znoj, već ih ispuštaju izvan tijela. Ovakva je odjeća uglavnom neonski obojena ili je označena s reflektirajućim materijalom tako da ćete uvijek i u potpunosti biti vidljivi na cesti. Hlačice za bicikliranje imaju podebljanje na stražnjem dijelu koje sprječava nakupljanje znoja, a u isto vrijeme osigurava udobnije sjedenje. Preporučujemo da si nabavite i odgovarajuće tenisice u kojima će vam biti udobno.

Vodite računa o tome da vam nisu na knap, jer biste u suprotnom mogli nabiti nožne prste. Za zaštitu glave od eventualnih padova i udaraca obavezno nosite kacigu. Od ostale opreme za bicikliranje izdvajamo rukavice, štitnike za koljena te neizostavna svjetla. Za bicikliranje u večernjim i noćnim satima obavezno koristite bijelo prednje svjetlo te crveno stražnje svjetlo. Svi su bicikli uglavnom opremljeni i prednjim i stražnjim mačjim očima, te reflektirajućim svjetlima na pedalama. Prednja i stražnja svjetla možete podesiti ovisno o načinu na koji želite da svijetle. Mogu svijetliti non stop, treperiti povremeno ili je riječ o kombinaciji stabilnog osvjetljenja i treperenja.
Za dobar i kvalitetan bicikl ne treba vam puno novaca. Odlučite se za onaj koji najbolje odgovara vašim tjelesnim karakteristikama i potrebama. Za sve ostalo, potrebna je samo dobra volja. Neka vam bicikliranje postane svakodnevna rutina. Zamijenite auto te od sad pa nadalje na posao odlazite biciklom. Ne samo da ćete pozitivno utjecati na vaše zdravlje već ćete uštedjeti novac te pridonijeti zaštiti okoliša.

CategoryNekategorizirano