adidas, adidas Samba, adidas tenisice, Beverly Hills, Eddie Murphy, Gazelle, jesen, jesenska kolekcija, samba, Stan Smith, Superstarom, tenisice

Život engleske radničke klase prije 40-ak godina izgledao je potpuno drugačije nego danas, posebice kada je o adolescentima riječ. Oni su živjeli za nogomet, tučnjave, alkohol i cigarete, ali i za dobar stil. Upravo njima dugujemo zahvalnost za jedan od najdugovječnijih modela tenisica na svijetu – adidas Samba.

Ti mladi dendiji izvrsno su ih kombinirali na pulovere argyle uzorka, Aquascutum jakne, Fred Perry polo majice i u njima bježali od policije. Tako je bilo tada, a danas i mladi i stari i sportaši i rekreativci i bogati i slavni bježe u njima u svoje svakodnevice.  Iako su nastale 30 godina prije turbulentnih 80-ih kada su popularizirane i dan danas su pravo osvježenje! One su postale i ostale simbol klasičnih tenisica.  Svoj dizajn zahvaljuju osnivaču adidasa, Adiju Dassleru čija je kvaliteta vrlo brzo prepoznata. Samo četiri godine nakon nastanka u zašiljenoj verziji nogometaši Njemačke osvajaju Svjetski kup. Ta je činjenica Sambama dala besmrtnost. Mekana kožna gornja površina pružala je udobnost, a gumeni potplat omogućio da nesmetano trče po ledenom travnjaku. Nije trebalo dugo da i navijači prepoznaju tu kvalitetu, pa su se ove tenisice brzo s travnjaka premjestile na tribine i tamo ostale do danas. One su najstarije adidas tenisice u kontinuiranoj proizvodi s rekordnom prodajom od preko 35 milijuna parova. Nije ni čudo da su prozvane europskim Air Jordanicama.

Eddie Murphy je napravio pravi fenomen pop kulture kada ih je nosio u hitu iz 1984, Beverly Hills Cop. Dok je u 90-ima to učinio Ashton Kutcher u Ludim sedamdesetima. Svjetski celebovi i dalje se u njima se ponosno pojavljuju na eventima, dok u ormarima nas običnih smrtnika zauzimaju posebno mjesto.  Adidas kao brend već dugo vlada uličnom modom. Ne tako davno uzdisali smo za Stan Smith modelom, zatim za Superstarom, aktualnim Gazellicama koje će izgleda tron ove sezone podijeliti sa Sambom. Ruku na srce, Samba i Gazella su jako slični modeli barem što se kalupa tiče. Ono što čini najveću razliku među njima je prošiveni dio na prstima koji se u slučaju Sambe ne zadržava samo na vrhu kapice već se proteže sa strana, do tri adidasove crte.  Klasični model Sambe je kombinacija glatke i brušene kože, dok su Gazelle u pravilu potpunosti izrađene od brušene kože. Iako se Samba godinama razvijala u nekoliko sličnih modela, onaj klasični dolazi u dvije boje, bijeloj i crnoj, od glatke su i brušene kože s tri crte na stranama i gumenim potplatom. U 2018.-oj ovaj klasični model dolazi u malo povišenom izdanju, točnije sa slojevitim potplatom koji dodaje visinu od 3 cm.

Za vas smo izdvojili 3 ženska modela u klasičnim bojama crnoj i bijeloj, s gumenom povišenom potplatom na koju je efektno urezan logo branda. Vintage izgled podignut će svaku vašu kombinaciju i bit ćete spremni za odlazak u grad, na zabavu ili na posao. U njima možete nesmetano uživati u vožnji biciklom, igranju nogometa, trčanju i dugim šetnjama. Njihova kvaliteta je neosporna i sigurno zauzimaju visoko mjesto na ljestvici najdugovječnijih tenisica koje ste ikada imali priliku nositi. Ako se pak želite udaljiti od klasike, onda se odlučite za crni model s uzorkom riblje kože. Takvi su uzorci ove sezone jako moderni pa ćete se odlično uklopiti u trendsetersku gradsku modnu scenu i u običnoj trenirci dati dašak luksuza. Nosite povijest na nogama i pri tome budite jako kul i moderne. Gdje god da krenete ne idite bez njih!