Koliko puta ste čuli ili i sami izrekli rečenicu: “Od ponedjeljka krećem s trčanjem”, no, taj ponedjeljak se vrlo brzo pretvorio u utorak, srijedu, ili pak onaj drugi ponedjeljak. Početak je, kažu, uvijek najteži, ali jednom kad stvarno krenete zaboravit ćete koliko je to teško bilo, osjećat ćete se bolje, motiviranije i zdravije. Brojni atletičari imaju ovakve priče sa svojih početaka, naime, “zamalo su umrli nakon prvih sto metara”, a danas se tih trenutaka sjećaju sa širokim osmijehom na licu.

Bez obzira krećete li na trčanje da biste smršavili, bili aktivniji ili nešto treće, trčanje je najprirodniji, najjednostavniji i najjeftiniji način fizičke aktivnosti, koja Vam pruža odličan osjećaj. Većina početnika se plaši prvih koraka zato što misle da oni to ne mogu, što nije točno. Vaš ego Vam kao i uvijek govori kako je trčanje teško, dok Vam tijelo govori suprotno. Naime, kao i za sve ostalo u životu, tako je i za trčanje potreban postepen rad i volja.

Strah od nepoznatog većinom dovodi do raznih izgovora i opravdanja kojima treba stati na kraj i bez razmišljanja krenuti, i to od danas, ne od sutra ili od ponedjeljka! Trčanje će Vam promijeniti život, bit ćete u formi, zdravi i puni energije. Valja naglasiti i kako je trčanje aktivnost u kojoj se najviše napreduje i za nju nije potreban nikakav talent, no postoje neke uobičajene pogreške koje početnici rade u trčanju.

Najčešće pogreške u trčanju za početnike

Prije nego što krenete s trčanjem, obavezno si nabavite prikladnu obuću. Naime, dobre tenisice za trčanje obično su i skuplje, ali tu nemojte štedjeti, pogotovo ako trčite po betonskim stazama, jer ipak riječ je o Vašim koljenima i zdravlju. Za početak dovoljno je odabrati tenisice koje su lagane, prozračne te koje osiguravaju stopalo i pružaju maksimalnu potporu.

Druga stvar na koju biste trebali pripaziti jest da krenete s malom kilometražom, koju ćete postepeno povećavati. Primjerice, ako ste otrčali 400 metara, sljedeći put neka to bude 500 metara, zatim 600 i tako dalje, a s vremenom ćete doći do određene kilometraže.

Neumjerenost također trebate izbjegavati. Početnici su skloni pretjerivanju, pa vrlo lako može doći do ozljede mišića, tetiva ili zglobova. Za apsolutne početnike preporučuje se da vremenski period u kojem su na prvom treningu pretrčali 300 metara, pa sve do 5 kilometara, prođe najmanje osam tjedana.

Tempo kojim trčite također je vrlo bitna stavka na koju trebate obratiti pažnju. Naime, neki početnici trče daleko iznad svoje aerobne zone i svojih mogućnosti. Ugodan tempo je onaj u kojemu možete nesmetano razgovarati, dah je dubok, ali kontroliran i ne dišete ritmički.

Nemojte zaboraviti piti puno vode! Trčanje Vas može dehidrirati, pogotovo tijekom ljetnih dana. Vodu općenito treba piti što više, stoga na trčanje obavezno ponesite sa sobom bočicu vode. Izbjegavajte trčati uvijek istom podlogom, odnosno kombinirajte zemljanu i betoniranu podlogu.

Opustite svoja ramena jer ćete se njihovim grčenjem brzo umoriti, a možete osjetiti i bolove u mišićima i zglobovima. Pokrećite svoje ruke naprijed i nazad, ispravite kralježnicu i ono što je vrlo važno, tijekom trčanja gazite prvo petama, a zatim srednjim dijelom i prstima. Ovo je vrlo bitno za Vaše prirodne amortizere, odnosno Vaša koljena.

Tko može voziti automobil? Onaj koji može voziti polako. Tako je i u trčanju, nigdje Vam se ne žuri i svoje ciljeve nećete ispuniti sprintanjem, a čime dobivate i otežano disanje, umor, bolove u slezeni, jetri i želucu.

Probajte trčanje shvatiti kao zabavu ili kao nešto za čime Vaše tijelo žudi. Ono se želi pokretati da bi se na kraju Vi osjećali bolje. I istina je, sigurno ćete se osjećati bolje, samouvjerenije, zdravije i sretnije. Stoga, slušalice u uši i krenimo!

CategorySavjeti, Trčanje