jutarnje-trčanje-ujutro-jutro-morning-jutarnji-trening-kondicija-sport-moda

Zvoni vam alarm za buđenje, ali ne za odlazak na posao nego za jutarnje trčanje. Odlično! Gledajte na to kao da ste već pola posla odradili jer sama odluka o tjelesnoj aktivnosti je izuzetno pohvalna.

Sve što trebate je dobra volja, a sudeći po zvonjavi alarma – to već imate! Pa i da niste jutarnji tip, aktivnost ujutro odlična je taktika kojom ćete razbuditi organizam, ali i odličan uvod u dnevnu rutinu.

Uz to očekujte i bistar um i poletnost. S druge strane i da niste sportski tip ne možete reći da ne znate hodati. Nema izgovora! A to znači da uvijek možete otići na jedan ˝power walk˝. Hodanje bržim tempom od uobičajenog u svakom će slučaju podići otkucaje srca, a i to je dovoljno za dobar početak dana! Bolji nego onaj da ste stisnuli odgodu alarma i odustali.

Prije treninga svakako treba pojesti nutritivno bogati snack jer doručak zahtjeva duže probavljanje hrane koje vam samo može otežati aktivnost. Brza užina može biti zrela banana, proteinska pločica ili najbolje napitak (shake) bogat ugljikohidratima s nešto proteina i malo masnoća. Dakle, svakako namirnice koje će vam pružiti energiju. Pazite da glavnina napitka bude voda jer hidracija vam je ipak na prvom mjestu. Izbjegavajte vlakna i povrće, voćne sokove i mliječne proizvode jer oni usporavaju probavu. Priprema domaćeg shake-a traje svega 2 – 3 minute, a organizmu osigurava pogonsko gorivo.

Kako bi trčanje proveli ugodno i zadovoljno, potrebna vam je i udobna sportska oprema. Osnovna oprema uključuje kvalitetnu odjeću i obuću. Prilikom odabira obuće vodite računa da njezina funkcija treba biti na prvom mjestu, a ne estetika. Anatomski adekvatna tenisica obaviti će pola posla za vas, a cijeli trening će učiniti manje stresnim. Osim toga, odjeća također mora biti ugodna za nošenje. S obzirom na to da se u njoj krećete ne smije vas sputavati i biti uska, a materijal mora biti primjeren prekomjernom znojenju. Po volji se možete opskrbiti primjerice satom ili omiljenim uređajem za slušanje glazbe. Kako god, cilj jutarnje aktivnosti svakako je razbistriti glavu, napuniti baterije za naporan dan i ne razmišljati o problemima i drugim stvarima koje potiču negativne misli.

Ako prvi puta odlazite na trčanje, vrlo je važno planiranje i vrijeme koje vam je potrebno za popratne radnje. Računajte na vrijeme užine, odlaska, tuširanja i slično. Ne možete si dozvoliti da zakasnite na važne dnevne obaveze jer ste se odlučili na zdraviji život. Možda će vam organizacija biti lakša ako si napravite tjedni raspored. Jednako tako isplanirajte kakav trening želite odraditi odnosno što vam je cilj te mjesto gdje ćete to najbolje postići.

Primjerice:
ako ste početnik brže hodanje ili trčanje u prirodi laganim tempom po neravnom terenu idealno je za vas. I lagani tempo dovoljna je promjena za početnika zahvaljujući kojem ćete podići otkucaje srca i radnu temperaturu tijela, a time i potrošnju kalorija. Svakako gledajte kamo stajete, ali neravna podloga ojačat će skočne zglobove bez da ste toga svjesni.

Ako ste već u treningu i kondicijski ste izdržljivi pa vam jogging ne predstavlja izazov, možda biste trebali razmisliti o promjeni tipa treninga. Naime, naše se tijelo vrlo brzo navikava na istu vrstu aktivnosti stoga mu morate zadavati promjene. Idealno bi bilo mjesto koje ima atletske trake za trčanje, a trening začinite naglim izmjenama ritma trčanja.

Primjerice četvrtinu kruga trčite lagano, dužinu istrčite šprintom, sljedeću četvrtinu ponovno lagano pa posljednju dionicu ponovno maksimalno podignite tempo. Naredni krug ili pola kruga hodajte pa ponavljajte u skladu s mogućnostima. Ovakvim naglim izmjenama rada srca i pluća ostvaruju se bolje kondicijske i respiratorne mogućnosti.

Zapamtite da je oporavak jednako važan kao i trening. Oporavak započinje već nakon trčanja. Hodajte, dozvolite tijelu da se postupno smiruje i hladi. Odvojite si vremena za istezanje, a tijekom prvih sat vremena nakon aktivnosti nadoknadite izgubljenu tekućinu. Osigurajte organizmu dovoljno odmora i sna za novi dan, a povremeno si priuštite masažu, saunu ili otiđite na plivanje za relaksaciju.

CategoryTrčanje