Torbe za školu imaju važnu ulogu u školskom životu svakog mališana. Idealne za nošenje knjiga, školskog pribora i užine ili bočice vode.

No, danas postoje različite vrste školskih torbi, a zbog djetetova zdravlja i tjelesnog razvoja važno je obratiti pozornost na široke i udobne naramenice, velike i male pretince, praktične džepove, veličinu i, naravno, na dizajn i boje torbe. Naime, nepraktična torba za školu povezana je s ozbiljnim zdravstvenim problemima kao što je bol u donjem dijelu leđa koja se može javiti i u cijelom mišićno-koštanom sustavu.

Kao negativne posljedice javljaju se još umor, iscrpljenost, nepravilno držanje te čak i niska razina koncentracije u školi. Upravo je zbog toga važno odabrati kvalitetnu torbu za školu koja će idealno odgovarati posturi djeteta. Stručnjaci su također utvrdili da bi školske torbe trebale težiti između 10 i 15 posto težine djetetova tijela. U suprotnome, povećavaju se izgledi za naginjanje glave prema naprijed, poteškoće tijekom hoda i održavanja ravnoteže te subjektivne zdravstvene smetnje poput iscrpljenosti, umora, boli u leđima i slično.

Koje torbe za školu nisu preporučljive?

Torbe na jedno rame definitivno nisu preporučljive za male prvašiće čije je tijelo tek u razvoju. One su povezane s većom učestalošću respiratornih disfunkcija te većim promjenama u tjelesnom držanju djece kao što je, primjerice, skolioza. Torbe koje se nose na leđima mogu imati negativan utjecaj ako je ona postavljena u krivom položaju. Naime, viši položaj torbe na leđima u odnosu na niži položaj povezan je s manjim osjećajem pritiska na ramenima. Osim torbi za školu, školarci mogu osjetiti bolove te različite smetnje i zbog drugih razloga. Bol u donjem dijelu leđa kao i u ostalim dijelovima mišićno-koštanog sustava povezana je i s nedovoljnim kretanjem i vježbanjem, jako teškom torbom te dugotrajnim sjedenjem, posebno u nepravilnim i neprirodnim položajima.

Što još treba imati u vidu pri kupnji torbe za školu?

Najbolji izbor torbe za školu jest torba s širokim remenjem za oba ramena. Idealna školska torba također bi trebala biti što lakša i na što višem položaju u odnosu na kralježnički stup. Poželjno bi bilo odabrati torbu s anatomskom stražnjom stranom i fluorescentnim oznakama zbog vidljivosti u mraku, no, još uvijek nema jasnih znanstvenih dokaza o prednostima takvih torba. Uz torbu, važno je odabrati i što manju te lakšu pernicu, bilježnice i ostali školski pribor. Brojni mališani zasigurno će žudjeti za torbama s oslikanim pojedinim likovima animiranih filmova, no, pripazite prvo na udobnost i kvalitetu, a tek onda na dizajn.

CategoryDjeca